Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett, Sverre Sjaavaag.

Det er begrenset hvor kjent man blir med et menneske på under to timer, men møtet med Sverre Sjaavaag, eller Sverre Prest som noen kaller han, gjorde inntrykk.

 

 

 

 

 

Født og oppvokst i Kristiansand, og det er nok derfor den salte havlukta enda sitter  der som et lite savn. Det er ikke mye havlukt i Rollag, men da er det flott å kunne reise en tur til Kristiansand og nyte havet i noen dager. I Kristiansand har Sverre ( det blir så naturlig å være på fornavn...) fortsatt sin kjære mor boende i en alder av 90 år.

Som 19 åring reiste Sverre til Oslo for å studere teologi. Dette var et studie på 7 år. Etter endt studietid flyttet Sverre og kona  Anna, til  Gjøvik, hvor de to eldste barna , Inger og Amund ble født. Her var Sverre blant annet  fengsel og sykehus prest. Inger jobber i dag som lærer på Numedal Videregående og Amund er ingeniør hos Telenor på Fornebu. I fire år bodde familien på Gjøvik. Så kom trangen til å bosette seg "på landet". Det ble i 1971 utlyst en stilling i Rollag, og Sverre søkte. Han var eneste søker, og spøkte med at det sikkert var derfor han fikk jobben ! Jeg tror ikke folket i Rollag er lei seg for dette. Sverre er en meget godt likt prest , og samme hvem jeg har spurt, er det Sverre Prest, deres prest ! Datteren Ingalill ble født i Rollag. Hun studerer for tiden historie i Oslo.

Sverre er et menneske med stor omsorg for andre mennesker, samme hvor i livet de måtte befinne seg. Engasjert, kreativ og meget klok. Store ord etter bare to timers samtale, men jeg tror jeg kan stå inne for dette.

Utvandring er ordet som får Sverre til å prate seg varm. Dette interesserer han mye, og ønske er at det blir bygget et utvandrings museum i Numedal. Det var mange tusen fra Numedal som utvandret, bare fra Rollag var det 1800 mennesker som dro over havet. Interessen for utvandringstiden fikk Sverre da han kom til Rollag. Han har selv tatt turen "over there" besøkt norske steder og norske kirker. En av turene tok han sammen med Laagen Gospel i 2001, og dette var en minnerik tur.

Den kreative Sverre slår ut for full blomst i mange nye ideer. Dåpsbarnet får en nydelig lysestake med lys og navnet gravert inn, på sin store dag. Konfirmanten det samme og brudeparet får lysestake som er dreiet og med en dreiet ring midt på. Dette symboliserer at de er flettet inn i hverandre og med ringen som symbol i midten. Han skriver også ned alt han sier i dåp, begravelser og vigsler slik at de involverte får dette som et minne om dagen. På søndag er Allehelgensdag med tre messer i Rollag. Sverre har trykket opp salmer og på baksiden navnene til alle som har gått bort i Rollag dette året. Jeg tror Sverre tar godt vare på soknebarna sine. Han er en omsorgsfull person, og liker seg samme med de yngste. I fjor reiste han med konfirmantene til Polen. Besøkte konsentrasjonsleiere og kultursteder. En fin tur for alle sammen. Det blir nok flere turer med de kjære konfirmantene om han får det som han vil !  Han er glad i mennesker og det gjenspeiler seg i alt han gjør.

For ti år siden ble prestekontoret flyttet til kommunehuset og dette gjorde til at familien kunne få litt mer privat liv. De bor på prestegården like ved Rollag kirke. Det er den eldste bebodde prestegården i Norge, fra 1633. Her var det et stor kirkelig senter med stor aktivitet. Fram til 1856 hadde Rollag felles prest med Nore og Uvdal og da var prestegården i Nore brukt som enkested.

Sverre mener det er viktig å utvikle seg som prest og menneske. Finne nye veier og leve i tiden. På spørsmål om han er en moderne prest, svarer han : Jeg  må få være meg selv, og det er slik jeg er. Et sitat han gjerne lever etter er slik : Gud jeg ber ikke om penger eller makt, men jeg ber om lidenskapen til å se muligheter.  Jeg spør så om hva han mener om kvinnelige prester. På dette svarer han at han lenge var veldig konservativ på akkurat dette, men har kommet til at vi nå lever i en annen tid, og må leve deretter.

Sverre sier til slutt at han liker seg veldig godt i Rollag, her er ærlige og flotte mennesker.

Han kan gå av med pensjon nå, om han ønsker, men på meg virker det ikke som om tiden er inne til noen pensjonist tilværelse enda.

Takk for en hyggelig men altfor kort prat, Sverre. På vei ut fra kontoret får jeg stukket ent blått ark i hånda hvor det står følgende :

 

Du er enestående.

Du er mer verd enn noen kan måle.

Du kan noe som er spesielt for deg.

Du har noe å gi andre.

Du har gjort noe du kan være stolt av.

Du har store ubrukte ressurser.

Du duger til noe.

Du kan godta andre.

Du har evnen til å forstå og lære av andre.

Det er noen som er glad i deg.

 

 

 

Lenker som omhandler Sverre Sjaavaag. HER - HER - HER

 

 

Tekst og foto:Ann Sidsel Grøtjorden.

ann.sidsel@numedalsnett.no

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren