Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagens portrett, Marie Wolland.

Marie Wolland fra Rødberg husker godt anleggstida i dalen og kan fortelle om en tid med rivende utvikling. Det er spennende å høre hvordan livet da hun var ung.

 

 

 

 

 

Marie ble født på Bråflåt 19.09.23. Moren var fra Fønset i Uvdal og faren kom fra Sande. Han kom til bygda med anlegget. De møttes på en fest i Tunhovd, stiftet etter hvert familie og fikk foruten Marie, to gutter, Kåre og Arne. De første årene til Marie var på "Sletta" som det ble kalt. Det var på en gård midt i der Rødberg dammen er i dag. Familien ble også med faren til Sande og Årdal hvor de bodde i forbindelse med arbeid. Men de kom etter hvert tilbake til Rødberg. Marie har siden bodd der, men brødrene reiste til Gøteborg og gikk der på Gøteborg tekniker`n. Arne bor nå i Trøndelag, men Kåre døde dessverre bare 60 år gammel. Marie kan huske faren som veldig streng, men der faren var streng var moren mild. En tid bodde også farmoren sammen med familien, men det ble så trangt mellom fjellene på Rødberg at hun ikke klarte og være der lenger. Etter 6 år på barneskolen ble det 2 år på middelskole. Det var en privatskole på den tiden. En vinter fikk også Marie med seg et kokke kurs på Skjønne. Som barn ble det 9 år på seter sammen med moren.Hun og moren trivdes veldig godt sammen og dette var ei fin tid, med mange gode minner. Det ble forskjellige setre som Bukkhammar, Fjølabu, Rausjødalen og i Dagaliseterdalen. Dette var fine sommere minnes Marie. Faren var en stor friluftsmann og det ble mange fisketurer og telt overnattinger på familien. Spesielt Dagali var faren glad i, og Marie husker godt da de var på telt og fisketur i oktober. Litt kaldt ble det !  

En dag på setra kom en av kuene hjem og oppførte seg veldig rart. Akkurat som den ville fortelle noe. Den ble satt på bås, men ville ikke spise. Ved 4 tiden på ettermiddagen begynte den å spise. Det viste seg etterpå at da kua kom tilbake til setera hadde farmoren segnet om på jordet hjemme i bygda, og ble funnet klokka 4 på ettermiddagen !

Anleggstida på Rødberg førte til at det ble mange forandringer. det kom mange nye mennesker og med dem familier. Noen kom med sine familier, andre stiftet familie etter at de var kommet. Det ble liv og røre i ei bygd  det ikke hadde skjedd så mye i før. En ny tid var kommet for å bli.

 

Så ble Marie ungdom og hun ble kjær i Torleif  Wolland fra Vikangrend. De hadde kjent hverandre i mange år, men det ble etter hvert kjærlighet og de stiftet familie. Torleif bygget i 1954 opp hus på Rødberg og de fikk barna Bjørn Gunnar, Kjell Arne, Birgit Gunhilda og Kari Elisabeth. Det har også blitt 6 barnebarn og 5 oldebarn. Sorgen var stor da eldste sønnen ble drept i en tragisk ulykke, hvor også flere andre ble drept. Dette har vært vondt for Marie i ettertid. Hun var på ferie i USA, og hadde vært der i tre dager da hun fikk den vonde beskjeden.

Marie bor i dag i aldersbolig på Rødberg. Dit flyttet hun i 1995 og trives godt. Hun kan ikke få fullrost det gode tilbudet og all den hjelpen hun får av kommunen. Det er godt å være gammel i Nore og Uvdal mener Marie.

Når hun sitter og mimrer sammen med meg kommer hun også på en annen søt historie. Hun var på besøk i Oslo og ble kjent med en liten nabo jente på tre år. Hun ble veldig glad i Marie i  disse dagene hun var der og da hun skulle dra tilbake til Rødberg, ville jenta være med. Moren syntes dette ville være bra, da det var lite mat, og de ville få mer mat til en bror hun hadde. Må nevne at dette var under krigen. Det endte med at jenta ble med Marie til Rødberg for tre uker. Der blomstret hun opp , foret opp på melk og mat hun ikke hadde fått i byen. Denne jenta har Marie aldri sett igjen, og det skulle vært stort om de hadde truffet hverandre en gang til.

 

På veggen hjemme i stua henger det to diplomer jeg måtte se nærmere på. Den ene var fra Ni timen som takk for to dyrehistorier Marie hadde sendt inn. Den eneav de historiene var om kua på setra. Den andre diplomen var en "Minneoppgave for eldre 1995 - 1996" med takk fra Landslaget for lokalhistorie, Norsk etnologisk granskning og instituttet for kulturstudier ved Universitetet i Oslo.

På veggen henger også en nydelig hylle med utskjæringer av elg og rådyr. Dette er et kjært minne fra mannen Torleif. Han hadde ikke klart å skaffe forlovelses ringer så han hadde sittet ute i skogen og lagd denne nydelig hylla. Det var kjærlighetserklæring det !

Marie har også vært aktiv i Arbeiderpartiets kvinnegruppe og Husmorlaget i bygda. Nå har beina sviktet litt, men med sitt elektriske lille kjøretøy kommer hun seg ned til Rødberg for å handle.

 

Numedalsnett takker Marie for praten og håper hun får en fin høst.

 

Tekst og foto Ann Sidsel Grøtjorden.

ann.sidsel@numedalsnett.no

 

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren