Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagensportrett, Gullik Løvstuen fra Uvdal.

Idag møter vi Gullik Løvstuen fra Uvdal i Numedal. I vår flyttet han fra gården og inn i ny bolig på Flatåker i Uvdal, og trives i sitt nye hjem. En ny venn sto ved døren en dag og sa : Her er jeg !

 

 

Gullik ble født i annen etg på  det gamle Uvdal Landhandleri 29 april 1929. Dette huset ble siden flyttet som bolig til Haugvoll i Uvdal, hos familien Tufto. Da flyttet Gullik inn i den nye butikken, med  faren Thov Løvstuen, moren Olivia født Dokken og den yngre broren Ole. I 1941 overtok foreldrene gården Heggheim, hvor Gullik ble boende, og senere overtok i 65. Gården ble drevet med melkekuer, men siden omgjorde Gullik driften til saudrift. Attåtnæringa på gården har vært skogsdrift og fiske i Bjornesfjorden.

Noe særlig med jakt har det ikke blitt. Gullik husker godt den ene gangen han var på elgjakt. Det ble med den ene gangen, og fristet ikke til gjentagelse.  I to perioder, 49 / 50 og 52 / 53 ble det et annerledes liv på Gullik. Han jobbet på en landstasjon på Syd Georgia som "vinsjegutt" i forbindelse med hvalkjøtt kokeri. Det var samtidig flere fra Numedalen der på samme tiden.

Gården og skogsdrift har tatt mye tid , men i perioder har han jobbet på det nå nedlagte Uvdal Sag, som lå i søndre delen av Fønnebøfjorden.

Tor Løvstuen, Gullik sin nevø overtok gården i 92. Etterhvert kom Brita og så sønnenen Knut og Stein. Dette likte Gullik. Guttene skapte liv i huset og kontakten ble god. Han likte seg på gården, men en dag fant han ut at han ville flytte, og valget falt på en av de nye boligene på Flatåker på Kirketeig. Gullik trives også der, men selvsagt blir det ofte tur "hjem" på gården på besøk. Da har han sin elektriske rullestol som frakter han dit han vil. Denne fikk han etter en ulykke som kunne endt så helt annerledes enn den gjorde. Han drev og rengjorde en "møkkaspreder" og uten å gå inn på detaljer endte det med at Gullik fikk buksebenet borti en roterende kobling som dro foten så og si av midt på låret. Gullik husker små glimt av det som skjedde, og det var nevøen Tor som kom til å fikk stoppet traktoren, og gjort livreddende førstehjelp. Så mye mer husker han ikke før neste dag. Da var venstre fot borte.  Dette var en tragisk hendelse, men som den utrolige positive personen han er, taklet han dette også. Det var ikke så mye og få gjort noe med, som han selv sier. Etter dette begynte en lang opptreningsperiode. I dag har han en kunstig fot som han bruker sammen med krykker, sin elektriske rullestol og en litt mindre han kan bruke rundt i huset.  Han syntes selv han er heldig som iallefall har en frisk og hel fot, er frisk og har det godt.

Gullik er ikke helt alene på Flatåker. Selv om han skulle ønske det snart kom folk i de andre tre husene på tomta, har han fått en god venn i en katt som en dag sto på døra og sa : Her er jeg om du vil ha meg !  Gullik er en sann dyrevenn, så pusen visste nok hva den gjorde. Navnet ble " Tigerjenta mi " Men da Numedalsnett var på besøk og pusen rullet seg rundt og gjorde seg til, ble navnet fort endret til " Tigergutten min " til Gulliks lettelse ! Han hadde vært bekymret for at det skulle komme familieforøkelse etterhvert.....

I tiden på Rikshospitalet fikk Gullik en positiv opplevelse av helsevesenet. Han satte veldig pris på behandlinger og stell han fikk i denne tiden. Så ikke alt er svart når det gjelder helsevesenet. Vi takker Gullik for en hyggelig kveldsprat.

Tekst og foto Ann Sidsel Grøtjorden.
ann.sidsel@numedalsnett.no

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren