Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagsportrett, Ann Berit Fjermedal, del 1

 

I dag kan du lese del 1 av søndagsportrettet av Ann Berit Gali ( Fjermedal) fra Nore i Numedal. Andre og siste del kommer neste søndag. Ann Berit har sendt oss en levende beretning om sitt liv og hennes hverdag i Israel. Numedalsnett velger og sette ut dette, med Ann Berits egne ord.

 

 

 

 

FAMILIEBAKGRUNN.

Jeg ble født på Sørlandet som den eldste av tre jenter, men fra jeg var åtte år bodde jeg i Åsbøgrenda i Nore, på min mors farsgård. Der hadde vi noen kyr og også noen høns i en periode.  vi drev ikke akkurat moderne gårdsbruk, det var temmelig arbeidsintensivt, og spesielt i slåtten måtte vi stille opp. Vi jentene kunne bli nokså leie av hesjing og raking, men i dag står det for meg som gullkantede minner. jeg er virkelig glad for at jeg fikk vokse opp på en gård, midt i naturen, med dyr rundt meg.

 

 Dette bildet er fra Israel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ETTER SKOLEN.

Jeg flyttet hjemmefra rett etter ungdomskolen, og kort fortalt gikk jeg tre år på Bø gymnas i Telemark, ett år på folkehøyskole på Jæren, ett år på bibelskole i Oslo hvor jeg samme år tok examen philosophicum, ett år på sømlinja på yrkesskolen på Ål og ett år på vevlinja på husflidskolen på Gol. På Ål tok jeg forresten handelsskoleeksamen som privatist samme uka som jeg tok sømeksamen, jeg husker jeg hadde ni eksamener i løpet av fem dager ! Deretter var jeg lærervikar i vev på min gamle folkehøyskole i ett år før jeg dro til Oslo der jeg tok tre årig faglærerutdanning i forming ved Den pedagogiske høgskolen, Statens Lærerskole i forming Oslo. der var jeg ferdig i 1982 ( 20 år siden ). Så fikk jeg jobb som formingslærer med hovedvekt på søm ved Krås Folkehøyskole i Lyngdal i Vest Agder. Der var jeg ansatt til 1996, avbrutt av et viderutdanningsår i tegning / grafikk i Oslo, og to lange opphold i Israel. (hver på 9-10 mnd ) I to år var jeg også redaktør for " Kristen Folkehøyskole " som er et organ for de kristne folkeskoler i Norge. Det var en trekvart stilling ved siden av jobben på Krås, og bladet kom ut med 10 nr i året. Interessant jobb.

 

ISRAEL.

Fra jeg var barn hørte jeg om Israel, både hjemme og på søndagskolen / bedehuset. Jeg så lysbilder og film og det gjorde inntrykk på meg. Jeg tenkte at når jeg ble voksen skal jeg reise til Israel og selv se de stedene der Jesus vandret.

På folkehøyskolen på Kvås fikk jeg høre enda mer om Israel. Skolen hadde et valgfag tilbud der elever på tvers av alle linjer kunne lære mer om Israel og Midt Østen, og på våren reiste reiste vi til Israel i seks uker, og jobbet som voluntør ( frivillig) på kibbutz i tillegg til å reise rundt på de kjente steder. I 1984 dro jeg selv med tre venninner på to ukers tur med Star Tours, der vi var med på guidede turer, og reiste på egenhånd i tillegg til bading og soling på  stranda i Netanya. Jeg har møtt igjen guiden flere ganger etterpå.

Det var en helt spesiell følelse å sitte i bussen og plutselig se skilt som fortalt at vi nærmet oss Nasaret, Betlehem og ikke minst Jerusalem. men å gå rundt på disse stedene var enda mer gripende. Jeg syntes jeg opplevde en masse.

Seks år seinere reiste jeg til Israel sammen med elevene på Krås. I tre uker fulgte jeg dem og fotograferte og lagde avisartikler til bruk i markedsføring av skolen. Den siste uka reiste jeg rundt på egenhånd. da jeg etter fire uker dro hjem var jeg fast bestemt på at jeg skulle tilbake for en lenger periode. jeg skjønte at jeg på en mnd bare hadde opplevd en brøkdel. Takket være Beit Skandinavia i Haifa, et kontaktsenter for skandinaviske kibbutz voluntører og andre ungdommer i alle aldre, fikk jeg på de fire ukene oppleve ting som vanlige turister ikke får oppleve. Ikke minst møtte jeg israelere, og noen av dem er mine venner i dag. Ett og et halvt år senere fikk jeg ett års permisjon fra Kvås og dro til Israel for et halvt år. Jeg var selv kibbutz voluntør i et par mnd ( jeg måtte jo prøve det elevene mine prøvde hvert år ! ), jeg var med på arkeologiske utgravninger i en pluss tre uker, jeg hjalp til litt i Beit Skandinavia der jeg hadde min base. og ikke minst reiste jeg rundt på kryss og tvers av landet, fra nord til sør. De seks mnd ble forlenget med tre til og jeg opplevde århundres vakreste vår der orkideer var i full blomstring etter en særdeles nedbørrik vinter. Året i Israel var mitt mest spennende og opplevelsesrike. Det ga mersmak og da jeg ble spurt om å komme ned igjen ett år senere for å hjelpe til i Beit Skandinavia i ti mnd, grep jeg sjansen og fikk innvilget ny permisjon. Lønn fikk jeg ikke men jeg ble rik på opplevelser.

 

Neste søndag kan du lese mer om Ann Berit. Hvordan kjærligheten dukket opp og fikk henne til å bli i Israel og hvordan det er å leve i dagens Israel med de urolighetene og spenningen det er der.

Tekst : Ann Berit Fjermedal.

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren