Numedalsnett
Lørdag 14. desember   |     Du er her: Forsiden >
PrintTorild og Sven Bang er søndagens portrett.

Et par, fylt av kjærlighet til hverandre og livet. Det trengs, da hverdagen kan være plagsom og vanskelig. Likevel velger de å se gleden i de små ting i hverdagen.

 

 

Torild Sørengen Bang, er født i Lillestrøm for 55 år siden, og vokste opp i Oslo med en yngre bror og søster. Moren kom fra Sør Odal og faren fra Sørengen gård på Hadeland, så hun har en del familie på disse kanter. Hun har tegnet og skrevet siden hun var en neve stor, og hennes håndskrift er en fryd for øyet. Moren mente hun var født med blyanten i hånden ! Etter endt skolegang fikk hun et par regnskapsjobber. Så meldte utreisetrangen seg og Torild havnet i Danmark. Her ble hun i 10 år. Hun hadde fast jobb ved det Danske Heimevern, og i fritiden var hun aktiv  som lotte. Hun fungerte som sersjant og var instruktør i bl.a kartbruk, maskinpistol opplæring og eksersis. På et militært stevne i Viborg vant hun fire konkurranser. Orientering, Skyting, avstandsbedømmelse og Sanitærøvelser. Dette må man si er flotte resultater ! Det går en gammel hærvej fra Viborg til Sønder Jylland, og på en del av denne strekningen som er på 9 mil, arrangeres det hvert år i juni, en 2 dagers marsjtur. Denne har Torild gått hele 7 ganger.
Etter 10 år i Danmark satte hun nesen hjemover igjen. Hun tok seg jobb ,i da Norges største arkitektfirma Platou, hvor hun hadde delansvaret for regnskapet. Senere ble det jobb hos Rank Xerox, et av de største kontormaskinfirmaene. Her jobbet hun som regnskapsjef i flere år.Da hadde hun allerede truffet Sven.

Sven er født på Solbakken, nedenfor Rødberg, i en søskenflokk på fem. Hans mor Nini og far Oscar kjenner alle som har vokst opp i Øvre Numedal. Faren var distrikslege i en mannsalder, og Ninni var i tillegg til å passe barna, mannens sekretær og aktiv i det som rørte seg i kommunen. Etter endt skolegang på Rødberg reiste Sven til Oslo, hvor han tok en teknisk utdannelse. Var også et år i Trondheim før han reiste ut i militæret, da i Flyvåpnet. Det var han lenger enn han behøvde.

I 1962, da som 22 åring, gikk ferden til Amerika. Der ble han værende i 17 år. År han ser tilbake på med mange og gode minner. Før Sven reiste, ble han sertifisert som skilærer i Norge. Dette skjedde på Geilo, og på samme kurset kom Sonja Haraldsen, senere Dronning Sonja!  Han hadde interesse for ski og det ble naturlig og starte opp innen for skibransjen i Amerika. Da som instruktør, selger og foredragsholder. Reiste på kryss og tvers i 40 stater, og mange har nok tatt sine første skitak under ledelse av Sven. Han var en av pådriverne ved å sette igang Cross Country skiinstruktør sertifisering for Professional Ski Instructors of America. Han jobbet også som innkjøpssjef for ni skibutikker i Nord California, firmaet het Macy`s og har varemagasin over hele Amerika. Her jobbet han i fem år. Etter dette gikk han over til engro. Reiste rundt med en stor varebil full av skiutstyr. Han demostrerte skigåing, brukte rulleski på sommeren og ski på vinterstid. Forhandleren averterte først på forhånd at han kom, da gjerne gjennom radiostasjoner. Så på denne tiden ble det mange frelste skigåere i Amerika. Sven har utrolig mange historier fra disse årene, og kanskje skriver han dem ned etter hvert.
Så kom hjemlengselen og han vendte hjem til Norge, og husbygging i Asker.

Det tok ikke lang tid før Torild og Sven møttes, og siden har det vært de to. De flyttet sammen i Oslo og bodde så 20 år på Nesøya. De var ofte oppover dalen til Rødberg for å besøke Sven`s foreldre, og høsten 2000 flyttet de oppover for godt.
For 15 år siden fikk Torild diagnosen Parkinson, og livet ble annerledes enn de nok hadde ventet. Men Torild er ei usedvanlig jente. Hun tar en dag av gangen, og humøret og livsmotet er stort. Hun finner små gleder i hverdagen og glede seg over, men presiserer at dette ikke hadde gått uten støtten fra Sven.De prioriterer og leve nøkternt og enkelt, og dette gjør at Sven kan være sammen med Torild hele tiden og gi henne den støtten hun trenger.

Sven og Torild vil oppfordre alle som har Parkinson eller er pårørende til å melde seg inn i Norges Parkinson forbund. Les mer om den her

Nylig hadde Apoteker Magasinet en reportasje om dem, og denne kan du lese om i Apotek Magasinet nr 1 2002

 

Tekst og foto : Ann Sidsel Grøtjorden.

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Marius Bekkeseth Hovd, Rødberg (29)
Lasse B. Tveiten, Uvdal (24)
Frode Nykmark, Veggli (66)
Karoline Brugaard, Rødberg (25)
Marie Lislien, Rollag (35)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ida Holtan Kongsjorden, Kongsberg (14)
Trine Skullestad, Kongsberg (25)
Andre eller uspesifisert bosted
Vinnes Anita (47)
Lisa Kristiansen (66)
Andrè Bjørnsrud, Oslo (45)
Imelda Voldbakken, Oslo (57)
Alf Myrann, OSLO/UVDAL (81)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren