Numedalsnett
Søndag 29. mars   |     Du er her: Forsiden > Næringsliv >
PrintLærlingeplasser i Numedal
22. februar 2002

For en stund siden hadde Numedalsnett et intervju med Arne Liseth ved det nyopprettede Tverrfaglig opplæringskontor for Numedal, om lærlingesituasjonen i Numedal. Liseth klaget over at de små bedriftene ikke har vist interesse for opplæringskontoret, og vi har ringt rundt til noen av disse for å prøve å finne et svar på hvorfor de ikke melder sin interesse.

Prosjektleder Arne Liseth (bildet) ved tverrfaglig opplæringskontor for Numedal ble intervjuet om forholdene som møter dagens nyutdannede elever, og som har behov for en plass for videre opplæring (lærlingeplass). En forundersøkelse tverrfaglig opplæringskontor for Numedal utførte viste blant annet store behov for flere fagarbeidere i de nærmeste årene.

14 bedrifter stiftet Tverrfaglig opplæringskontor for Numedal i januar i år, men opplæringskontoret savner de små bedriftene i Numedal. En ringerunde rundt til noen av "enmanns- / småskala-bedriftene" viser at det hovedsakelig er den økonomiske situasjonen som bekymrer dem, i og med at det tilskuddet som en lærlingeplass utløser vil gå til Tverrfaglig opplæringskontor for Numedal, og ikke til den enkelte bedrift.

En av "enmannsbedriftene" er tømmermester Fridtjof Undebakke, Uvdal. Han har opprettet lærlingkontrakt i egen regi, og er godt fornøyd med det.

Fridtjof Undebakke (til venstre) og lærling Stein Thorsrud

På det tidspunktet han opprettet lærlingkontrakten var det uklart om tilskuddet på ca 30.000 kroner pr år ville dekke opp det det ville koste å inngå denne lærlingkontrakten via Tverrfaglig opplæringskontor for Numedal.
Det Undebakke imidlertid ser som en stor fordel ved Tverrfaglig opplæringskontor for Numedal, er at det gjennom denne instansen kan administreres felles opplegg for den "restteori" lærlingen må igjennom (for lærlinger innen tømrerfag er dette ca 170 timer), og dette må Undebakke nå selv sørge for.

Tverrfaglig opplæringskontor for Numedal etterlyser småbedriftene i distriktet, kan grunnen til at de er så fraværende være så enkel at de synes inngangsprisen er for høy?

Et annet fellestrekk utenom det økonomiske, som de oppringte "enmanns- / småskala-bedriftene" fremhevet, er at hverdagen i en slik liten bedrift er mer enn hektisk nok som den er, og flere så det som ganske håpløst å skulle ta seg av en lærling i tillegg.

En av de større bedriftene i Numedal som ikke har inngått i samarbeid med Tverrfaglig opplæringskontor for Numedal er Uvdal Maskinfabrikk. Uvdal maskinfabrikk er en bedrift som i alle år har tatt nyrekrutteringen seriøst, og i år har denne bedriften 3 lærlinger. Arve Flatin (bildet) ved Uvdal maskinfabrikk sier at de har hatt meget gode resultater opp gjennom årene med sine rutiner i forbindelse med lærlinger og ser ingen grunn til å forandre på dette.

 

Arne Liseth ved Tverrfaglig opplæringskontor for Numedal presiserer følgende overfor Numedalsnett:

"Av tilskuddet på 30.000 kroner pr. år tas det sikte på at minst 50% skal gå til bedriftene. Dette er avhengig av at det blir nok lærlinger i systemet, som igjen er avhengig av at bedriftene som ønsker å ta inn lærlinger blir medlemmer. Ut fra planene til de bedrifter som er medlemmer i dag ser det ut som det blir nok lærlinger til at ca 15.000 kroner av det årlige tilskuddet kan utbetales til bedriftene, blir det flere kan tilskuddet til bedriftene bli større."

 

 

Tekst: TE Lassegård
Foto: Knut Morten Bjørnsrud

Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Håvard Bondal, Svene (47)
Peder Strømmen, Rødberg (16)
Geir Bergstøl, Nore (47)
Bente Gun Haug Sriudalen, Rødberg (54)
Eirik Rauboti, Nore (32)
Lars Gunnar Nørstebø, Uvdal (50)
Ingvild Nymoen, Rødberg (45)
Bente Gun Haug Skriudalen, Rødberg (54)
Hege Gladheim, Veggli (56)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingjerd Buen, Kongsberg (49)
Halldis Medhus, Kongsberg (53)
Inger Marie Bøhmer Lie, Kongsberg (79)
Stine Lyngås, Kongsberg (36)
Andre eller uspesifisert bosted
Ragnhild Hetland, Oslo/Norefjord (42)
Øystein Hellerud, Sandane (52)
Håvard Rong Sæle, Rong (12)
Bård Terje Skarpås, Lier (47)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren