Numedalsnett
Søndag 17. november   |     Du er her: Forsiden >
PrintGamla, “Masada i nord”


For noen uker siden fortalte jeg om ørkenfestningen Masada der krigen mellom de romerske okkupantene og jødene fikk sin dramatiske avslutning i år 70 e. Kr. Noe liknende skjedde faktisk i nord tre år tidligere, i byen Gamla på Golanhøydene

Tekst og foto: Anne Berit Fjermedal Gali

 
 
 
Historien går langt tilbake i denne byen som ligger på en spiss høyde med bratte dalsider på tre kanter. Navnet har den fått fordi høyden likner på pukkelen på en kamel. Det hebraiske ordet for kamel er “gamal”. Fra Gamla er det utsikt ned til Genesaretsjøen i vest. Byen ble befolket av jøder som vendte hjem fra fangenskapet i Babylon, men det er funnet spor av enda eldre bosetting, fra Josvas tid. Innbyggerne var strengt religiøse, det forteller de mange rituelle bad som ble oppdaget under arkeologiske utgravninger etter seksdagerskrigen i 1967. Byen hadde en blomstrende olivenoljeindustri, noe flere oljepresser bevitner.

Gamla gikk inn i opprøret mot romerne i år 66. Det ble bygd en solid forsvarsmur på den eneste tilgjengelige siden. Innbyggerne klarte å slå tilbake det første romerske angrepet, men måtte gi tapt da romerne satte inn en større styrke noen dager etter. En kraftig, varm, østlig vind gjorde kampen enda vanskeligere, da pilene ikke nådde målet i motvinden, mens romernes piler fikk større kraft av den sterke medvinden. 9000 jøder ble drept, både innbyggere i Gamla og folk fra omkringliggende landsbyer som hadde søkt tilflukt der.

Disse opplysningene har vi fra den jødiske historieskriveren Josefus Flavius. Opprinnelig ledet han opprøret mot romerne i Galilea og Golan, men gikk over til fienden og skrev to bøker, “Den jødiske oldtid” og “Den jødiske krig”, som gir interessant tilleggsinformasjon om hendelser i det Gamle og det Nye testamente og om krigen mot romerne. Bøkene er oversatt til norsk.

Om Gamla forteller Josefus at under det første angrepet, tok romerske soldater tilflukt på hustakene som reiste seg over hverandre i den bratte fjellsiden. Men fordi takene ikke tålte vekten av så mange soldater, gav de etter. Hus dro hus med seg idet de falt sammen. Mange romere ble begravet i ruinene eller døde kvelningsdøden pga alt støvet. De som prøvde å flykte, ble i mange tilfelle drept av sine egne, eller de ble drept av jødene som forsvarte Gamla. Om det neste angrepet forteller Josefus at den romerske hærføreren Titus ”var opprørt over de tap romerne hadde lidd mens han var borte. Han dro inn i byen med 200 ryttere og en tropp fotsoldater. Folket der grep familiene sine og flyktet til borgen eller ble nådeløst drept, og blodet fløt nedover fjellsiden.” Så klatret romerne opp på muren og omringet jødene for å slakte dem ned. “De var ville av raseri på grunn av sitt tidligere nederlag og skåpnet derfor ingen, ikke engang småbarn. Disse ble slengt ned fra borgen. Svært mange kastet seg hodestups ned for stupene, og deres fortvilelse var enda mer dødbringende enn romernes raseri. Romerne drepte nemlig 4000, men 5000 kastet seg utfor klippene. Ingen unnslapp, bortsett fra to kvinner som hadde gjemt seg. Slik falt Gamla.” Det skjedde i oktober i år 67 e. Kr.

Deretter var Gamla glemt i 1900 år. Først etter seksdagerskrigen i 1967 ble byen gjenoppdaget. Arkeologiske utgravninger bekreftet at det virkelig var den gamle byen Gamla. Det ble gjort mange interessante funn. Det viktigste er en stor synagoge, en av de eldste som til nå er oppdaget i Israel. Man fant også mange pilspisser og steiner som ble brukt under beleiringen. Også luksuriøse bygninger ble gravd fram av ruinene.

I dag er Gamla en nasjonalpark og et populært utfartssted. Den beste årstiden å besøke Gamla er om vinteren eller våren, når hele Golan står i blomst. Men veien dit er en bratt sti, mer eller mindre den samme som i gammel tid.
 
Disse steinene ble brukt av romerne i angrepet av Gamla
En kunstners framstilling av Gamla by før ødeleggelsen
Gamla ligger på en høyde som likner på en kamelpukkel. Her sett fra avstand.
Gamla er kun tilgjengelig fra en side. Resten stuper ned i bratte daler.
Kopi av en såkalt Battling Ram, som romerne brukte for å trenge gjennom bymurene
Mikve, rituelt bad
Rester av forsvarsmuren og tårnet. BIldet viser hvor bratt det var.
Ruiner av en stor olivenoljefabrikk
Søylekapitel funnet i synagogen
Synagogen i Gamla er en av de eldste som er oppdaget i Israel
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Anders Sønsterud, Rødberg (31)
Miriam Syvertsen, NOREFJORD (25)
Hanne Høimyr, Svene (36)
Erling Fugleåsen, Rollag (52)
Håvard Solberg, Rødberg (62)
Hanne Løiten Høimyr, Svene (36)
Eline Voldbakken, Veggli (18)
Eline Voldbakken, Veggli (18)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Eline Kongsjorden, Kongsberg (10)
Andre eller uspesifisert bosted
Ingvill thor Straten (55)
Øivind Berg (69)
Christine Haugland (24)
Eline Voldbakken, Nord Fjøse, Veggli (18)
Eva Nysæther, Helle , Rollag (78)
Mariann Svendsen, Kongsberg (42)
Marit Cecilie Kvitberg, krokkleiva (31)
Åshild Marie Stein, Ål (63)
Svein Arne Solberg, Oslo (60)
Torunn Alfsen, Oslo (60)
Åshild Marie Stein, Ål (63)
Ole Kjetil Aasen, Oslo (52)
Lars Andersen, Uvdal (74)
Nora Bertine Wettestad (19)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren