Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Leserbrev >
Røykeslutt gir kreftkutt
4. februar 2017
Sigarettrøyk. Foto: Melyssah6-Stock
KRONIKK Rundt 2500 kreftdødsfall hvert år i Norge er knyttet til røyking. Derfor har vi røykeslutt som tema på verdens kreftdag. Røykeslutt gir kreftkutt.

Av Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen og Trine Hveem, distriktsleder i Vestfold, Buskerud, Østfold og TelemarkHvert sjette sekund tar tobakken livet av et menneske i verden. Seks millioner mennesker dør av røyking og det er ventet å øke til minst 8 millioner i 2030. I forrige århundre tok røyken livet av over 100 millioner mennesker - mer enn de to verdenskrigene til sammen. 

Bare i Norge dør det 6000 personer av tobakksrelaterte sykdommer hvert år. Hadde det dødd like mange i trafikken –  over 16 om dagen -  er jeg sikker på at det hadde kommet pålegg om at alle landets veier skulle rettes ut og pakkes inn i bobleplast.  Og tenk deg om det hadde styrtet to passasjerfly i måneden i Norge. Det hadde garantert blitt innført nasjonalt flyforbud, mangfoldige ekstra nyhetssendinger, og de fleste hadde nok sluttet å fly umiddelbart.

Grunnen til at røyking som dødsårsak går «under radaren» er selvsagt at røyken er en langsom og vedvarende verdenskatastrofe som ikke påkaller behovet for ekstra nyhetssendinger.  Det kan ta flere tiår fra første trekk til siste ut-pust, men den ubehagelige sannheten er at halvparten av de som røyker over lengre tid dør av det.

Heldigvis er røykingen i Norge mer enn halvert de siste ti årene. Takket være en tydelig og offensiv tobakkspolitikk ser vi konturene av en røykfri generasjon.  Men vi må ikke glemme at det fremdeles er 550.000 nordmenn som røyker daglig og til sammen over 900.000 som røyker daglig og av og til. I perioden 2012-2016 var andelen dagligrøykere (16-74 år) i Buskerud 15 prosent. Andelen av-og-til røykere var 6 prosent.

Undersøkelser viser at nesten åtte av ti røykere ønsker å slutte og har prøvd det opptil flere ganger.  Selvsagt er det å røyke et selvstendig valg og likeledes er det et personlig ansvar å slutte.  Men det finnes mange gode grunner til å hjelpe dem: En røyker dør i snitt 11 år før en ikke-røyker, og de siste årene av livet er ofte fylt med lidelse. Allerede timer etter du har tatt din siste røyk ser man de helsemessige gevinstene og etter ti år uten røyk er risikoen for å utvikle lungekreft faktisk halvert. I tillegg til at enkeltindivider spares for lidelse og død, sparer dessuten samfunnet enorme summer.

I Norge er det beregnet samfunnskostnader for røyking på 8 milliarder i rene penger og opp mot 80 milliarder hvis man setter prislapp i form av tapte liv, arbeidsfortjeneste og lidelse. Et bedre regnestykke enn å satse på røykeslutt får man altså nesten ikke.  De offentlige midlene man bruker på tobakksforebyggende arbeid  gjenspeiler dette på langt nær. At man ved nyttår valgte å legge ned røyketelefonen er også underlig. At slutta.no og slutta-appen er populær og er kommet for å bli er vi glade for, men det var faktisk 5000 som stadig ringte røyketelefonen årlig. Kanskje det var nettopp de røykerne som ikke er lengst fremme på nye digitale plattformer.

Av røykerne som har klart å slutte, svarer over halvparten at de klarte det ved hjelp av røykesluttprodukter. Vi mener derfor at et grep kan være å gjøre slike slutte-produkter gratis. Det er en billig investering. Hvorfor ikke sette av en øremerket sum til røykeslutt av de 7,3 milliardene som staten årlig tar inn i tobakksavgifter. Eller hva med å pålegge tobakksindustrien en avgift etter modell av  «co2-avgiften»  som settes av til et røykeslutt-fond?

Vi trenger nye strategier å fremskynde nedgangen i røykingen. Kreftforeningen ønsker et røykfritt Norge innen 2025, et ønske vi deler med 70 prosent av befolkningen. Vi har ikke mer enn tiden og veien. Vi trenger nye strategier for å fremskynde nedgangen i røyking. Vi må gjøre mye mer, og vi må gjøre det raskt slik at færre liv går tapt og mindre penger går opp i røyk.


Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren