Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Leserbrev >
Til Erna
2. februar 2017

Regjeringen i regjeringskonferanse på Statsministerens kontor 3. oktober 2016. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret
Distrikts-Norge i krise i 'et av verdens beste land å bo i'?


LESERBREV

Jeg ser ingen annen utvei enn å henvende meg direkte til deg på vegne av oss innbyggere i distrikts-Norge. Kongsberg er vel ikke en liten «landsby» på kartet, i hvert fall ikke når det gjelder å bidra med skattepenger fra våre meget kjente teknologibedrifter.

Det er mange år siden jeg som pensjonist blei veldig samfunnsengasjert og kastet meg inn i den nådeløse kampen om vårt kjære lokalsykehus her på Kongsberg. Kampen nå er spesielt viktig for å få tilbake akuttberedskap i kirurgi som ble fjernet 01.06.2012. Den kampen har vi i Numedalsregionen og Kongsbergdistriktet ikke gitt opp. Etter hvert har jeg også blitt engasjert når det gjelder alle lokalsykehusene i vårt langstrakte land. Alle som blir berørt av «Sentraliseringsviruset» har min største medfølelse. Det finnes ikke rettferdighet i at vi skal miste vår trygghet når det gjelder nærhet til et fullverdig sykehus fordi vi ikke bor i en storby. Vi er også en del av landet.

Tilbake i tid blei det uttalt fra dere på Løvebakken ar dere ønsket «Lys i alle
». Vi som sørger for de lysene, vi kan også bli syke og trenge rask hjelp. Da hjelper det ikke med 10 spesialister i Oslo dersom veien blir for lang. Gjentatte ganger har jeg fått til svar at i våre dager har vi så velutstyrte helikopter og ambulanser, at lange avstander ikke har så stor betydning. Den norske Legeforeningen er imidlertid krystallklare på at vi trenger fullverdige lokalsykehus med minimum akuttberedskap i medisin, kirurgi og anestesi. Hvordan kan da politikere uten faglig bakgrunn innen helse ta ansvaret for disse vanvittige raseringene av sykehusene utenfor storbyene? Vi forstår jo alle  at helikopter er veldig væravhengige for å kunne stille opp til enhver tid. Vi er fra klimaforskere sin side blitt forespeilet mer regn, tåke og storm i vårt land. Hva da? Været råder vel ikke en gang politikere over. Likeledes har vi en meget vanskelig veistandard i mange utkantstrøk i vårt langstrakte land. Tiden spiller i dag, og vil alltid gjøre det, en avgjørende rolle når det står om livet. Hvem har ansvaret for at vi alle skal ha rett hjelp til rett tid?  

«Sentraliseringsviruset» har nå også smittet over på andre viktige funksjoner i distrikts-Norge. Det gjelder bl a lensmannskontorene som med et pennestrøk blir redusert til et minimum. Nærpoliti??  Mer passende er vel Fjernpoliti?? I tillegg til dette er også Heimevernet redusert til nesten halvparten (83000 – 45000?). Det er vel også distriktene som ofte har bruk for deres tjenester? Ute i distriktene er det også vanskelig å få aviser på lørdager på grunn av innskrenket postgang.

Vi har ved valg i god tro stemt på dere. Vi lever i et demokrati, og dere som folkevalgte har vel et ansvar for at ikke bare innbyggere i storbyer skal ha en fullverdig beredskap innen de områdene jeg har belyst. Her i Numedalsregionen har nå noen hytteierforeninger begynt å protestere. De føler at beredskapen blir for dårlig for dem når de bruker sine fritidsboliger. Dette burde ikke være noe tema i det hele tatt. Vi blir flere og flere innbyggere som trenger rask og effektiv helsehjelp. Kriminaliteten øker, og lensmenn har en uhyre viktig rolle. Det hender også at hytteturistene trenger hjelp ved et fullverdig sykehus. Da er det uforståelig både for dem og for oss fastboende at pasienter med magesmerter og traumer, må kjøres forbi Kongsberg sykehus og fraktes helt til Drammen for å få hjelp bare fordi det ikke er kirurger på vakt i Kongsberg lenger. På Drammen sykehus er det ofte overfylt, og det er stor mulighet for at en ender opp som korridorpasient.

Vi er enormt mange i hele landet som stadig utveksler synspunkter og meninger. Kanskje burde det forskes frem en medisin som kan helbrede dere fra «Sentraliseringsviruset»?

I en artikkel i Adresseavisa 20.01.2017 uttaler Snåsamannen seg. Han er bekymret for demokratiet og samfunnsutviklingen. Han forstår heller ikke at alt må bli så stort. Synsk eller ikke synsk, store deler av Norges befolkning deler hans bekymring.

Vi håper nå at du kan gi oss et fornuftig svar på hvorfor dere handler som dere gjør.

Med vennlig hilsen
Bjørg Sandbæk

Kopi:
FRP: Siv Jensen
KRF: Knut Arild Hareide
V: Trine Skei Grande

 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren