Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Reisebrev >
Reisebrev 4 fra Etiopia
22. januar 2017


Her kommer det fjerde og siste reisebrevet fra Etiopia, som handler om jordbruk og natur.


Av Anne Berit Fjermedal Gali


 
 

 
 
Superfood i høyfjellet 

Etiopia er i stor grad et landbruksland. Vi kjørte forbi enorme sletter der mange kuflokker beitet. Vi så pløying med okser, men det vanligste er at folk hakker med hånd. Dermed skaffes flere arbeidsplasser. Det var ikke mange traktorer vi så på de fjorten dagene. Guiden fortalte at staten eier all jord i Etiopia og at folk leier jorder som de betaler for en gang i året. De har regntid fra midten av februar til april (høst) og fra midten av juni til september (vinter). Det dyrkes særlig teff, hvete, bygg, mais, solsikker og andre frø og bananer. Kaffen kommer fra Kaffa distriktet sør i landet og ble først oppdaget av en gjeter ved navn Kaldis. Nord i landet dyrkes bomull.

 

Teff, det nye “superfood”

Det var akkurat sesong for innhøstning av “teff” da vi besøkte landet i januar i fjor.Teff er det etiopiske kornslaget som er den viktigste ingrediensen i injerra, som er landets  nasjonalrett. Vi kjørte gjennom det området som kalles “Etiopias og verdens teffbank”. Teff dyrkes forøvrig også i Eritrea. Det meste av teffen var allerede skåret og samlet i hauger, og mange steder så vi tresking med okser som gikk rundt og rundt, akkurat som i bibelsk tid. Det var spennende å  gå bort til en treskeplass og få demonstrert hvordan de så kaster kornet opp i lufta med store tregafler for å skille bort agnene.

Navnet teff skal komme fra det amhariske ordet “tefa” som betyr “tapt”, trolig fordi hvert korn er så lite, ifølge utstillingen på Etnologisk museum i Addis Ababa. Det er glutenfritt og svært næringsrikt og inneholder særlig mye jern og kalsium. Det regnes faktisk som et av de såkalte “superfood”. Det er to typer teff, en svart og en lys. Den svarte inneholder mest jern og kalsium og er den sunneste. Teff høstes to ganger i året. Frøene males til mel og blandes med kaldt vann, som regel nok for 3-5 dager. Denne blandingen gjæres og steikes til injerra, en tynn, flat, svampaktig, syrlig “pannekake”. Sammen med injerra spiser man en saus, enten av bønner blandet med krydder, løk og olje, eller av kikerter, biff eller også kylling ved spesielle anledninger.

 

Blånildalen

Etiopia er et vakkert land med høye fjell og dype daler. Omlag 200 km nord for Addis Abeba begynte den bratte og flotte nedstigningen med mange hårnålsvinger til Blånildalen. Vi speidet etter apekatter, og plutselig så vi dem, seks-sju stykker lenger nede, ganske store. Helt nede i dalen så vi dem igjen, på elvebredden. Vi kastet bananer til dem. Lenger oppe i bakken på den andre siden så vi mange små apekatter, på nokså nært hold.

Blånilen er en av Nilens kilder og er identisk med den elven som i 1. Mosebok 2,13 kalles Gihon. “Navnet på den andre elven er Gihon. Det er den som renner omkring hele landet Kus.” Der vi krysset Blånilen var vi nede på 1600 m.o.h. Der var atskillig varmere enn oppe på høysletta. Vi fikk en liten fottur, der vi gikk over den gamle brua bygd av keiser Haile Selassie, mens bussen kjørte over den nye brua bygd av japanerne.

 

Tanasjøen

Blånilen har sitt utspring i Tanasjøen. Herfra renner vannet 5223 km før det når Middelhavet. Tanasjøen er Etiopias største og Afrikas nest største innsjø. Den er 3600 kvadratkilometer stor, 96 km lang, 60 km bred, men bare 14 m dyp. Sjøen har både krokodiller og flodhester. Det er nå planer om å bygge en stor dam som skal gi 6000 kW elektrisitet. Landets marinehøyskole holder til ved Tanasjøen, den er forøvrig bygd opp av Israel. Ryktet sier at paktens ark ble oppbevart her før den ble tatt til Aksum.

 

Fottur til Blånilfossen

Fra Tanasjøen kjørte vi østover i retning Blånilfossen. Lørdag er markedsdag, det var derfor stor “trafikk” av kyr i gatene. Kua er symbol for mor, for fruktbarhet. Vi kjørte inn mellom alle dyrene, en sann opplevelse! Midt mellom kyr og mennesker vrimlet det av de små blå og hvite indiskproduserte bajaj, små drosjer på tre hjul som gjerne kalles “city donkey”.

Etter en 28 km lang kjøretur på en humpete, støvete grusvei, kom vi til  et tettsted ved navn Tis Abay eller Tis Isat nær Blånilfossen. Tis Abay betyr “Nilens røyk”, og Tis Isat betyr “vann som ryker”, som begge er de lokales navn på Blånilfossen. Langs veien kjørte vi forbi mengder av kjerrer lastet med sukkerrør, strå og kvister. Høyreiste kvinner gikk med sine byrder på hodet, korger, pakker, kanner, kvister eller med høner hengt opp i beina på en kjepp over skuldra. Mange gikk med paraplyer. Ved små kapeller var det pengeinnsamling før Timkathøytiden i paraplyer som ble holdt opp ned. I mange av landsbyene vi kjørte forbi var det veiestasjoner, der folk kom med sine sekker for å få dem veid før de drog på markedet.

Fra Tis Abay la vi ut på fottur. Vi møtte en strøm av mennesker og dyr, kyr, geiter, sauer og esler. Folk bar alle slags byrder på hodet og ryggen, bl.a. levende høner i korg på hodet, og en mann gikk med et uthult kuskinn. Det var unge og gamle, kvinner og menn, noen på plastikksko, andre barbeint. Alle var på vei fra sine landsbyer til markedet. Det var en utrolig opplevelse for alle sanser, en natur- og kulturopplevelse av de sjeldne! Selvsagt var det selgere underveis.

Blånilfossen er kjent som en av Etiopias store turistattraksjoner. Den brede fossen er 42 m høy og er på sitt mest imponerende i regntiden i august og september. I januar er den langt mindre, men den var likevel et flott syn som var verdt et bilde eller flere.

 

Tørkeområde

Tilbaketuren til Addis Ababa gikk øst- og sørover på svingete og humpete veier, gjennom tørre elveleier og forbi landsbyer med masse nysgjerrige barn, men også gjennom fine, frodige daler med grønne jorder og terrasselandskap og brede elveleier. Vi var senere i grenseområdet for det som FN har erklært som tørkekatastrofeområde. De har ikke fått regn der på flere år. Flere av husene hadde halvmåne og stjerne, et symbol på at folk her er muslimer. 

 
Reisebrev 4 fra Etiopia  
 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren