Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Reisebrev >
Reisebrev 3 fra Etiopia
19. januar 2017

Dagen da alle er kledd i hvitt: Reisebrev 3 fra Etiopia handler om den store Epifania- eller Timkatfeiringen som skjer 19. januar.

Av Anne Berit Fjermedal GaliReisebrev 1 fra Etiopia

Reisebrev 2 fra Etiopia


Timkat, den store Epifaniadagen

Alle de østlige, ortodokse kirkene feirer Epifania i januar, til minne om Jesu dåp i Jordanelva. I Israel skjer det nettopp ved Jordanelva, hvor mange pilgrimer kommer for anledningen og blir rituelt døpt. I Etiopia skal Gondar være det beste stedet å overvære feiringen.

Vanligvis feires Timkat, som høytiden kales på amharisk, 19. januar etter vår kalender, men pga    skuddår i fjor ble den feiret den 20. januar. Etter den etiopiske kalenderen er det den tiende dagen av måneden Terr. Det er en festdag med stor F. Vi så fargerike opptog med syngende barn og ungdommer, prester med staver og hvite turbaner på hodet, eldre prester med fargerike paraplyer og store kors, rikt dekorerte hester og “flåter” med engler og prester og Jesusbilder, bare for å nevne noe.

Det krydde av mennesker, kledd i sin fineste stas, dvs hvite, tradisjonelle bomullsdrakter med fargerike broderier og bånd og sin fineste frisyre med kunstferdige fletninger. Ungguttene holder en sitron i hånda som de kaster for å finne kjæreste, mens ungjentene tar sitronsaft på kroppen for å lukte godt. De kristne etiopierne går alltid med halskors. Det kan være av tre som minner om Jesus kors, av sølv til minne om de 30 sølvpenger eller av lær, til minne om at Jesus ble pisket med lærreimer.

Feiringen i Gondar skjer rundt et stort rektangulært basseng, Fasilidas basseng, på 2.800 kvadratmeter, som er 2,8 m på sitt dypeste og er omgitt av svære trær med enorme røtter. Det blir i dag bare brukt under Timkatfeiringen da det to uker i forveien fylles opp med vann. Prester velsigner vannet, folk hopper uti  og døper seg til minne om Jesu dåp i Jordanelva, allerede fra kl 4 om morgenen. Etter festen blir vannet ledet tilbake til elva. Ellers blir gutte- og jentebarn døpt henholdsvis 40 og 80 dager gamle.

Det var en enorm trengsel for å komme inn til bassenget, og det gikk lang tid før vi klarte å kikke over muren. Bassenget var fullt av badende ungdommer, mest gutter, men også noen jenter. De svære trærne rundt bassenget var fulle av ungdommer som slengte seg som apekatter og hoppet i vannet. Også muren rundt var full av folk.

 

Gondar

Gondar, som med sine 2.120 m.o.h. har et godt klima og er fri for malaria, ble gjort til hovedstad i 1636 av keiser Fasilidas. Det store festningsområdet fra Fasilidas tid er fint restaurert . Festningen, som er kommet på UNESCOs verdensarvsliste, består av til sammen seks slott, på et 72.000 kvadratmeter stort område. Byen har også en av de vakreste kirkene i landet med malerier på både vegger og tak.

I dag er Gondar landets tredje største by, med 400.000 innbyggere. 90% er ortodokse kristne, noen få er muslimer, katolikker og evangeliske kristne, og det er fortsatt noen Falash mura (slektninger av etiopiske jøder) som venter på å immigrere til Israel. Midt i sentrum av byen er en statue av keiser Tewodros, som fra å være en banditt ble en Robin Hood-figur som stjal fra de rike og gav til de fattige og som til slutt ble keiser og samlet de mange små stater sammen til en stat. 

 
 
Reisebrev 3 fra Etiopia
 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren