Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Reisebrev >
Reisebrev 1 fra Etiopia
15. januar 2017

Det etiopiske flagget, grønt, rødt og gult.
Landet i “grønt, rødt og gult”, med de vakre, høyreiste mennesker.


Av Anne Berit Fjermedal Gali

Etiopia, som grenser til Djibouti, Somalia, Kenya, Sør Sudan og Nord Sudan er et stort land på 2,1 millioner kvadratkilometer. Det består for en stor del av høye fjell og ligger på det såkalte Afrikas tak. Landet har 21 store endemiske pattedyr og 1000 medisinplanter. Det er hjemlandet til bananer, teff, solsikker og kaffe og regnes som menneskehetens vogge. Etiopia er det eneste afrikanske land som aldri ble kolonisert, men det var okkupert av italienerne fre 1935 til 1941. Det er også et av de første kristne land i verden. Landet har i dag en befolkning på 86 millioner (2013) mennesker fra 80 forskjellige folkegrupper med forskjellige språk. De er ulike, men høyreiste og vakre.

Mange sivilisasjoner

Etiopia har gjennom sin lange historie hatt mange sivilisasjoner:

Aksum, 1.-10. århundre e.Kr. er den eldste sivilasjonen. Legenden sier at det var dronningen av Sabas hjemby tusen år tidligere. For 1800 år siden ble imponerende obelisker opptil 33 meter høye hogget ut i granitt, som symboler for autoriteten, makten og storheten til de styrende familier. Den høyeste, faktisk regnet som verdens høyeste, har falt ned, og den nest høyeste ble tatt til Roma av italierne, men er siden ført tilbake. Aksum dominerte skipstrafikken mellom Afrika og Asia i 1000 år inntil muslimer fra Arabia overtok.

Lalibela, 11.-13. århundre e. Kr. er den neste sivilasjonen. Byen, som er oppkalt etter kong Lalibela, var hovedstaden til Zagwe dynastiet. Den er kjent for sine imponerende kirker som er hogget ut av fjellet.

Gondar, 17.-18. århundre e.Kr. er den tredje sivilasjonen i Etiopia. Byen ble gjort til hovedstad av keiser Fasilidas i 1636.

Addis Ababa ble så hovedstad for det siste dynasti, som falt i 1974 da keiser Haile Selassie ble styrtet og myrdet. Addis Ababa eller Addis  Aveva, som de sier på amharisk, betyr “Den nye blomsten”. Den ligger 2400 m.o.h., noe som gjør den til verdens tredje høyestliggende hovedstad. Den ble grunnlagt av Keiser Menelik 2. og gjort til Etiopias hovedstad først i 1887. Det er i dag en travel by med fem millioner innbyggere og er en av de fire hovedbyene i verden, sammen med New York, Brussel og Geneve, ifølge den lokale guiden. Den er med sine 120 diplomater og en masse institusjoner Afrikas diplomatiske hovedstad.  Byen har uendelig lange trafikkøer, og gater og veier har ikke helt vestlig standard, men det er mye byggevirksomhet, så standarden kommer seg år for år.

Ellers skal byen ha Afrikas største marked. Det er 16.000 kvadratmeter stort, og en halv million mennesker gjør sin handel der daglig. Det er en sann labyrint, kaotisk, skittent og sølete! Alt som kan tenkes å skifte eier er det mulig å kjøpe der, og et “recycling corner” er en viktig del av markedet. Lommetyver operer visstnok fritt.

 

Menneskehetens vogge

Undertegnede fikk være med på en tur til Etiopia I januar I fjor. “Welcome to the second homeland, to the cradle of humankind”, sa guiden på vår første dag i Addis Ababa. “Lucy”, som er verdens mest komplette forhistoriske skjelett, ble nemlig oppdaget i Rift Valley i 1974 av en amerikansk forsker. Hun er 3,2 millioner år gammel, var 1,1 meter høy, 18-25 år gammel, hadde lange armer og en tredjedel av vår hjernestørrelse. Hun er permanent utstilt i Nasjonalmuseet.

 

Folk og fe overalt

På vår reise nordover i landet, over ei høyfjellslettte på 2000 m.o.h., fikk vi et visst inntrykk av livet på landsbygda. Det som slo meg var alle menneskene og dyrene som ferdes langs veien, både i og utenfor landsbyer og tettsteder. Folk går og går, det samme gjør kuer og geiter og ikke minst esler med sine byrder. Vi så store sletter med beitende kyr, med store sementfabrikker som en kontrast, små gardstun med jordhus omgjerdet av trestokker med tørre kvister med blad flettet inn, og hvor hauger med møkk lå til tørk. Vi passerte små tettsteder med markeder og hus malt i sterke farger på frontsiden, knallgrønt, -blått og –fiolett. Kvinner satt og flettet korger, menn satt og sydde på symaskin, barn hoppet strikk eller sparket fotball i veikanten. Noen drev med bordtennis, og skolelever gikk i sine uniformer.

Vi fikk mange møter med nysgjerrige barn. Så snart bussen hadde stoppet kom de løpende fra alle kanter og ventet på å få penger av “faringaene” (utlendingene). Gleden var stor over å få en mynt, eller en penn, eller aller helst to. Vi ble senere fortalt at opprinnelig ville ikke landsbyfolk be om penger, klær eller annet fra fremmede. Istedet ville de vaske deres føtter.

 

Skolegang

Hver landsby har egen skole, vannforsyning og helsestell, forklarte guiden. Den første skolen ble startet i Addis Ababa i 1906 av keiser Menelik 2. som så skolegang som en nøkkel til å utvikle Etiopia. Fra keiser Haile Selassies tid er skolegang obligatorisk både for jenter og gutter, enten en velger privat skole eller regjeringsskole. Tidligere bestod jentenes utdanning av korgfletting, injerralaging, bomullsspinning og veving. Barna starter på skolen fem år gamle, etter åtte år er de ferdige med grunnskolen, så er det high school og forberedelse til høyere utdanning. Landet har i dag 33 statseide universiteter/colleger. I grunnskolen undervises det i morsmålet, fra 9. klasse amharisk og engelsk. Etiopias undervisningssystem er en blanding av det engelske, det amerikanske og det indiske, forklarte guiden.

Regjeringen arbeider aktivt for å øke levealderen. Mens gjennomsnittlig levetid for noen år siden var bare 40-45 år, er den nå 50-60 år. 86% av befolkningen bor på landsbygda, hvor stort sett alle menn går med stav, akkurat som byfolk nå går med mobiltelefon! Staven gir både støtte og beskyttelse (en type våpen) mot ville dyr, men den opprinnelige ideen er at den representerer Moses’ stav.

 

Dronningen av Saba

Etiopierne har en legende om dronningen av Saba (eller Abyssinia), som 1000 år f. Kr. dro til kong Salomo i Jerusalem for å høre hans visdom. Hun oppholdt seg der i halvannet år. Dronningen var en vakker kvinne, og kongen likte henne. Han gjorde intriger for å få henne til kone. Hun var ikke interessert, men han lovte å ikke røre henne om hun kunne love å ikke røre noe i palasset. En kveld inviterte kongen til middag, godt saltet og krydret mat. Den falt i smak, men på natta ble dronningen tørst og måtte ha vann. Det fant hun i kongens rom, og kongen, som lot som om han sov,  tok henne på fersk gjerning. Fordi hun ikke hadde holdt sitt løfte følte kongen seg fritatt fra sitt, hun måtte sove med ham, og resultatet var at dronningen av Saba drog gravid hjem til Aksum i Abyssinia. Da sønnen Menelik 1. vokste opp, dro han til Jerusalem for å besøke sin far kongen som imidlertid sendte ham tilbake til moren fordi han ikke kunne beskytte ham i Jerusalem. Men håndverkere ble sendt med ham, likedan paktens ark.

 

Løven av Juda

Dette er bakgrunnen til at løven tidligere var et nasjonalt symbol i Etiopia, et symbol for ære, og som altså pekte tilbake til Juda stamme, som keiseren angivelig skulle stamme fra. Haile Selassie hadde endog med seg en løve på statsbesøk til USA.

I hans tid var det også løve i det etiopiske flagget, men det er siden erstattet av ei stjerne med fem spisser som stå for landets fem regionale stater. Fargene i flagget er de samme og har både en religiøs og en sekulær betydning. Grønt står for Gud Fader, også for fruktbarhet, gult står for Guds Sønn, også for toleranse mellom kristne, muslimer og jøder, rødt står for Den Hellige Ånd, også for blodsytgytelse for å beholde uavhengighet. Flere andre afrikanske land har de samme farger i sine flagg.

Reisebrev 1 fra Etiopia
 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren