Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Reisebrev >
Sigd, en etiopisk høytid i Jerusalem
4. desember 2016

Israel har mange høytider, og den nyeste av dem er den etiopiske høytiden “Sigd”. Den ble erklært statlig helligdag i 2008, men feires hovedsakelig av de omlag 130.000 etiopiske immigrantene og deres etterkommere.

Av Anne Berit Fjermedal Gali


Dagen feires den 29. i måneden Cheshvan, som i år falt på 30. november. Da kommer tusenvis av etiopiske israelere fra alle kanter av landet til Jerusalem, mange ikledd sine tradisjonelle hvite bomullskjoler og kast, for å feire på en stor promenade med flott utsikt mot Gamlebyen. Høytiden hjelper dem å styrke deres forhold til sin historie og kultur, ikke minst gjelder det ungdommene. Man faster, og seinere bryter feiringen løs med sang og dans. Samfunnets religiøse ledere, som kalles “kessim”, bærer Bibelen mens de holder store fargerike paraplyer, der de står på en scene og leser og ber. Representanter for myndighetene er også til stede.

Etiopia hadde et gammelt jødisk samfunn, kalt Beta Israel,  som etter noen tradisjoner går tilbake til bibelsk tid. De levde i enkle jordhytter, som jorddyrkere og håndverkere, hovedsakelig i fjellområdene i den nordvestlige delen av landet. Selv trodde de at de var de eneste jøder i verden, men da de hørte at det faktisk bor jøder i Israel, vokste lengselen etter å flytte tilbake til sitt opprinnelige fedreland og bli gjenforent med sitt folk.

De første 30 familiene flyttet i 1977, og i begynnelsen av 1984 hadde 3000-4000 immigrert. Like etter fulgte “Operasjon Moses” der 6.500 i hemmelighet kom seg til Israel via Sudan, men 4000 mistet livet i ørkenen eller i  flyktningeleire der i landet. I 1991 kom så “Operasjon Salomo”, også hemmelig,  som bragte 14.325 etiopiske jøder til Israel i løpet av 36 timer! Fly gikk non stop, og setene ble tatt ut for å gi rom til flest mulig . Det ble faktisk satt ny verdensrekord, da ett fly fraktet hele 1.122 passasjerer. Det var endog to flere ved ankomst enn ved avgang, da det skjedde to fødsler underveis! I 1990-åra fortsatte den etiopiske immigrasjonen, inntil alle jødene hadde flyttet. Men der er fortsatt en del slektninger som har fått lov til å immigrere, på basis av familegjenforening selv om de ikke regnes som jøder. De venter under vanskelige forhold, både i hovedstaden Addis Ababa og i byen Gondar i nord. Jeg fikk selv besøke senteret i Gondar i januar i år.

Høytiden Sigd har de etiopiske jødene tatt med seg fra Etiopia. Navnet er fra det gamle etiopiske språket Geez og betyr “bøying” eller “knefall”. Dagen feires 50 dager etter den store jødiske forsoningsdagen Yom Kippur og har elementer fra denne. Akkurat som Yom Kippur har med personlig sjelegranskning og bønn om syndstilgivelse, er Sigd en høytid med kollektiv sjelegranskning, for å bli verdige til å dra hjem til Jerusalem. Faktisk var Sigd opprinnelig et annet navn for Yom Kippur. Tradisjonene spriker med hensyn til når den oppstod, enten på 1400-tallet eller så tidlig som på 500-tallet. I begge tilfelle hadde det vært krig og forfølgelser.

Sigd er en halv fastedag som i Etiopia begynte med at jødene gikk til nærmeste elv og badet hvoretter de møttes i bønnehuset. Der ble Torah-rullene (Bibelen skrevet på pergament og rullet opp) tatt ut, og man gikk i samlet, glad prosesjon opp på nærmeste høye fjell ledet av de religiøse lederne. Noen bar med seg steiner som symbol på underkastelse under Gud og til minne om ødeleggelsen av templet i Jerusalem. På fjellet ville folket knele, bøye seg og løfte hendene mens lederne leste fra 2. Mosebok, kapittel 19-20 om hvordan Gud gav loven og de ti bud til Moses på Sinai berg. Videre leste de fra Nehemjas bok, kapittel 8-9, der presten Esra leste opp lovboken for israelsfolket etter hjemkomsten fra fangenskapet i Babylon. Loven hadde gått tapt under fangenskapet, men så fornyet de pakten med Gud. Også andre bibelavsnitt ble lest, fra profetene og salmene. I tillegg ville kessim be og preke. Det ble blåst i trompet, og folket ville si: “Som vi har vært så heldige å feire helligdagen dette året, skal vi ha det privilegium på feire den i Jerusalem neste år.” Denne uttalelsen minner om den vanlige hilsenen ved slutten av det jødiske påskemåltidet: “Neste år i Jerusalem”. Bønnen som fulgte uttrykte glede, trøst og håp om å vende tilbake til Sion og bygge opp Jerusalem. Etter seremonien på fjellet gikk de tilbake til bønnehuset der fasten ble avsluttet med et festmåltid og med sang og dans. I Etiopia var det også vanlig at kessim gikk ut i villmarken og bad om Guds nåde i tider med forfølgelse.

Her er en lenke til en video fra Sigd feiringen i Jerusalem for noen får år siden. Den viser dansende etiopiske ungdommer. Legg merke til skulderdansen!

En av de tidligere jødiske landsbyene nord for Gondar som nå er bebodd av kristne etiopiere, spiller på den jødiske historie og tradisjon i møte med turister. De selger diverse håndverksgjenstander med jødiske motiver, og man kan også besøke synagogen, som fremdeles står. Den er ei enkel jordhytte med Davidsstjerner i tak og på vegger.

 
Fra Sigdfeiringen i Jerusalem.

 
De religiøse lederne, kessim, med sine fargerike paraplyer.
 
 
Eldre kvinner kledd i tradisjonelle drakter.
 
Eldre menn har gjerne en blanding av tradisjonelle og vestlige klær.
 
 
Ungdommene kler seg i vestlige klær, de eldre kvinnene holder på tradisjonen.
 
 
Ung jente med bønnebok. 
 

Minnesmerke i Jerusalem over de mange etiopiske jødene som døde i Sudan på vei til Israel.
 
 
En tidligere jødisk landsby i Etiopia, nå en turistattraksjon.
 
 
Interiør i en etiopisk synagoge. 
 
 
Fra mottakssenteret i Gondar i Etiopia, der mange venter på å dra til Israel.
 
 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren