Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Venstre stolpe > Lokalmiljoet > Leserbrev >
Kun sjukestue på Kongsberg?
29. november 2016

LESERBREV


F.o.m. 1/6-12 har Kongsberg sykehus (KS) manglet akuttberedskap i kirurgi. Det manglet ikke på advarsler hverken fra fylkeslege, fagfolk eller politikere før det fatale vedtaket om å fjerne akuttberedskap i kirurgi ved KS ble fattet 21/12-11. I Lp, 21/1-11, kom Kongsberg kommune med følgende krystallklare krav:» Kommunestyret krever kirurgisk og medisinsk akuttberedskap, fødeavdeling og stedlig ledelse.» I tillegg har mange fagfolk fra KS gjentatte ganger stått fram i media og advart om en svekket pasientsikkerhet når sykehuset ikke lenger har akuttberedskap i kirurgi. Flere har understreket at liv kan gå tapt uten denne viktige funksjonen ved vårt lokalsykehus!
 
I Lp, 16/11-16, er det første gang at det kommer fram i media at en pasient er død høyst sannsynlig p.g.a. manglende akuttberedskap i kirurgi ved KS. Pasienten døde på sykehuset i Drammen, men pasienten ble først dirigert innom KS hvor det ikke lenger er kirurger i døgnkontinuerlig vakt. I uke 43 ble faktisk to akuttpasienter sendt til KS enda det nå er vedtatt at alle slike pasienter skal rett til Drammen sykehus (DS). Begge pasientene ble i første omgang dirigert innom KS fordi « Drammen sykehus insisterte da på at pasientene skulle til Kongsberg.» Den ene gikk det bra med ifølge Lp, mens den andre døde.
 
Slik vi forstår det, som kjenner saken kun via Lp, nekter ikke leger i Drammen å ta imot akuttpasienter fra vårt distrikt, som de nå har ansvaret for, av vrang og vond vilje. Men mye tyder på at kapasiteten i Drammen er for lav, og at det er bakgrunnen for at de avviser pasienter som er akutt syke og trenger hjelp raskt. Dette er meget alvorlig! For å bedre pasientsikkerheten i vårt distrikt, er det derfor av stor betydning å gjeninnføre akuttberedskap i kirurgi ved KS så snart som mulig. Eller ønsker ledelsen i VV enda flere uventede dødsfall før de tar til fornuft?
 
Avdelingsoverlege ved DS, Anders Bjørnebo, som i praksis var meget aktiv for å fjerne akuttberedskap i kirurgi ved KS, sier til Lp at:» Jeg tror ikke pasienten hadde vært reddet om pasienten kom direkte til Drammen.» Det er mulig det er tilfelle, men kunne ikke denne pasienten levd i dag hvis det hadde vært kirurger på vakt ved KS? Det får vi aldri svar på, men vi tror at sannsynligheten for at denne pasienten hadde levd i dag er meget stor hvis det hadde vært kirurger på vakt ved KS slik som før.
 
I Lp, 21/11-16, kom det meldinger om budsjettkutt ved KS i 2017 på nær 13 millioner kroner. Lp sin journalist, Lars Bryne, spør den nye klinikkdirektøren ved KS, Stein-Are Agledal, om hvor det da skal høvles? Agledal svarer:» Det har vi ikke sagt noe om enda, men vi vil helt klart møte noen utfordringer som vi må finne ut av.» Sett fra vårt ståsted er det imidlertid ingen tvil om hvilke tiltak ledelsen i VV må sette i verk umiddelbart: Gjeninnfør akuttberedskap i kirurgi så snart som mulig, og gi KS romslige budsjett slik at KS blir i stand til å gi pasientene i KS sitt nedslagsfelt et godt og helhetlig helsetilbud.Ytterligere nedskalering av KS vil på sikt redusere KS til ei sjukestue, men ei sjukestue på Kongsberg duger ikke som et fullverdig helsetilbud til ca. 53.000 mennesker!
 
Vi protesterer på det sterkeste mot budsjettkutt og ytterligere nedskalering ved KS. Samtidig opprettholder vi kravet vårt om et fullverdig sykehus på Kongsberg med 4-5 kirurger og 4-5 røntgenleger. Vi oppforder derfor akkurat DEG om å stille opp på de to siste styremøtene i VV dette året. Mandag 5/12 er det styremøte i auditoriet på KS fra kl.12 og utover, men de viktigste sakene kommer opp mellom kl. 13-14.30. Vi tar med plakater, og ber folk om å møte opp seinest kl. 12.50. Mandag 19/12 er det styremøte i Drammen. Mer informasjon om dette møtet kommer etterhvert, men hold av dagen!
 
Gro Sevle og Liv Engebretsen. (Arkivfoto)
«Aksjonsgruppa for et fullverdig Kongsberg sykehus» ved Gro Sevle og Liv Engebretsen.
 
 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren