Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Reisebrev >
En 2700 år gammel vanntunnel
26. november 2016

Av Anne Berit Fjermedal Gali

 

For noen år siden var det stort jubileum i Jerusalem da byen feiret 3000 år som jødenes hovedstad. Det var kong David, han som spilte harpe og skrev mange av salmene i Bibelen, som omlag 1000 f. Kr. klarte å erobre det som da var en liten, men godt beskyttet by som den gangen tilhørte jebusittene. De var en kanaaneisk folkestamme som nå bare hører historien til. Men de hadde bygd kraftige murer rundt byen sin, som i tillegg lå på en høyde med dype daler på tre av sidene. David hadde blitt kronet til konge over hele Israel sju år tidligere, i Hebron, men med erobringen av Jerusalem, gjorde han byen til israelittenes politiske og åndelige hovedstad, hvor han bygde sitt kongelige palass, av sedertre, og hvor hans sønn Salomo senere bygde det praktfulle templet.

Jerusalem hadde en god vannkilde, kalt Gihon, nede i Kedrondalen, ved foten av bymurens østre side. Men å ha vannkilden utenfor muren var risikabelt i tilfelle krig, da fienden kunne avskjære hele vannforsyningen. Derfor satte kong Hiskia, også kalt Hesekias, igang et stort ingeniørprosjekt for å lede vannet gjennom fjellet inn i byen. Assyrerne truet nemlig med å erobre Jerusalem. To arbeidslag begynte å hogge ut en tunnel fra hver sin side, helt uten kompass eller andre hjelpemidler som moderne tunnelbyggere har. Dette skjedde nemlig omlag 700 f.Kr., for 2700 år siden! Tunnelen, som ble 533 m lang, gikk ikke i rett linje. Merkelig nok møttes de to lagene, etter bare 250 dagers arbeid, og vannet strømmet inn til en stor dam som var anlagt innenfor bymyrene, kalt Siloadammen. En kan lese om Hiskias tunnell  i 2. Kongebok, kapittel 20, vers 20: “Det som ellers er å fortelle om Hiskia og om alle hans store gjerninger, og hvordan han gjorde dammen og vannledningen og førte vannet inn i byen, det er skrevet i Juda kongers krønike.”

Jerusalem har siden 1800-tallet spredt seg utover mange fjell, etterat det som i dag kalles Gamlebyen ble for trang for den økende befolkningen. Men murene rundt Gamlebyen er bare fra 1500-tallet, og Davids Jerusalem lå utenfor dagens Gamleby, sør for Tempelplassen. Det var et svært lite geografisk område, som siden slutten av 1900-tallet har hatt mange arkeologiske utgravninger. Davids by hadde nemlig gått i glemmeboken gjennom århundrer med beleiringer og ødeleggelser, men i dag kan man gå gjennom utgravningsområdet med Bibelen i hånda og se steder som der er omtalt. Det oppdages stadig noe nytt som kaster nytt lys over historien. Bl.a. ble den bibelske Siloadammen oppdaget for noen få år siden. Til da hadde en mye nyere dam blitt regnet som Siloa. Dammen er kjent fra Det nye testamente fra fortellingen om helbredelsen av en blind mann som Jesus sendte dit for å vaske øynene. Johannes kapittel 9, vers 1-12.

Også Hiskias tunnel hadde gått i glemmeboken, til en ungdom i 1880 fant veien gjennom og oppdaget en inskripsjon på gammelt hebraisk som bekreftet at dette virkelig var tunnelen som kongen lot hogge ut som beskyttelse mot assyrerkongens angrep. Den forteller at det ene arbeidslaget plutselig hørte stemmer, og da skjønte de at det kompliserte prosjektet var nær sin avslutning. Den gang var det de ottomanske tyrkerne som styrte, og en mann hogg like godt ut hele inskripsjonen og tok den til Istanbul, der den kan beskues i det arkeologiske museet. Men tunnelen er der, i Davids by i Jerusalem, og mange turister vandrer gjennom den i vann, delvis  til over knærne. Noen steder må en bøye seg, andre steder kan en gå oppreist. Det er en ganske så spennende opplevelse å gå gjennom denne 2700 år gammel tunnelen. 

 

Ned mot Hiskias tunnell.
 

Starten på Hiskias tunnell.
 
Klar til marsjen gjennom tunnellen.
 
Dypere vann etterhvert.
 
Høyt under taket.
 
Siloadammen.
 
Kartet viser hvordan Hiskias Tunnel slynger seg gjennom fjellet.
 
Den originale inskripsjonen fra Hiskias tunnell, i Istanbul.
 
Kopi av Inskripsjonen.
 
Møtepunktet for arbeidslagene.
 

En kunstners framstilling av Davids by på kong Hiskias tid.
 
 
Davids by for omlag 100 år siden, uten bebyggelse.
 
 
Davids by i dag, mellom veiene
 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren