Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Reisebrev >
Pilgrimsferd til Jerusalem
23. oktober 2016

Utsikt fra Oljeberget til Tempelplassen
Det går mot slutten av høstens store høytidsperiode her i Israel og i jødiske samfunn verden over. Det begynte for tre uker siden med nyttår, som ikke feires med fyrverkeri, men med festmåltid i familien og med bønn i synagogen der det blant annet blåses i bukkehorn. 

Ei god uke senere kom Yom Kippur, eller den store forsoningsdagen, som er en nasjonal botsdag der all offentlig og privat virksomhet stopper opp og så og si hele befolkningen faster og ber om forlatelse for sine synder. Både radio og TV innstiller sine sendinger, og det er nesten ingen trafikk på veiene. Det er den mest alvorlige dagen i året. Ei halv uke senere braker så gleden løs under Sukkot, eller Løvhyttefesten, som varer i åtte dager.


Av Anne Berit Fjermedal Gali
Det er tiden da man bygger løvhytter i hager, på gårdsplasser, balkonger, tak eller hvor det skal være. Materialet kan være hva som helst, bare man dekker taket med greiner av løvtrær eller palmer. Man spiser og oppholder seg i løvhytten, og noen sover der. Disse hyttene er nokså skrøpelige byggverk som demonteres når festen er over. Høytiden feires til minne om israelittenes 40 år lange ørkenvandring, da Gud selv sørget for at deres nødvendige behov ble dekket.

Alle høytidene går tilbake til bibelsk tid, og man følger fortsatt instruksjonene som Moses fikk av Gud selv, så langt det er mulig. Etter ørkenvandringen var Løvhyttefesten en av de tre store pilgrimshøytidene, sammen med påske og pinse, da alle skulle dra opp til Jerusalem. Templet var sentrum for deres gudsdyrkelse. Det var kong David som kjøpte tomta rundt år 1000 f. Kr., men det var hans sønn Salomo som bygde det første templet, som stod ferdig i år 960 f. Kr. Det var en stor, vakker bygning med to rom, det hellige og det aller helligste, omgitt av en stor forgård. Templet er detaljert beskrevet i 1. Kongebok, kapittel 6 i Bibelen der det står at Salomo til og med kledde huset innvendig med gull!  Der utførte prestene den daglige tempeltjenesten med sine fastsatte ritualer med mange ofringer, og vanlige folk gikk dit for å be. Yom Kippur var den eneste dagen i året da ypperstepresten, og kun han, hadde lov til å gå inn i det aller helligste for å sone for hele folkets synder. Bibelen gir detaljerte forskrifter for hva og hvordan han skulle ofre. Som en del av ritualet, ble en bukk sendt ut i ørkenen for å dø etter at hele folkets synder var lagt på den. Når Løvhyttefesten kom, var gleden til å ta og føle på. Den store tempelplassen som var full av pilgrimer, ble opplyst av svære lysestaker, og en av dagene hadde de en spesiell vannseremoni.

Salomos tempel ble ødelagt da den babylonske kongen Nebukadnesar inntok Jerusalem i år 586 f. Kr, og folket ble ført i fangenskap til Babylon. Etter 70 fikk de lov å vende tilbake, og de begynte å bygge et nytt tempel, som på ingen måte kunne måle seg med det første. Men noen hundre år senere satte kong Herodes den store, han som var konge da Jesus ble født, i gang et stort prosjekt med å restaurere og bygge ut templet. Resultatet ble en praktfull bygning, og det ble sagt at “templet liknet et snøfjell som glitrer i sola”og at “den som ikke har sett Herodes tempel, har aldri sett en fin bygning”. Han sparte nemlig ikke på noen ting. Det var dette templet Jesus gikk inn og ut av. Arbeidet pågikk i mange år etter både Herodes og Jesu død, og det var ferdig bare seks år før det ble ødelagt av romerne i år 70 e.Kr.

Deretter var Tempelplassen bare en ruinhaug inntil det først ble bygd et romersk Jupitertempel, så en kirke, og senere to moskeer, etter den muslimske invasjonen i år 638 e. Kr. De står der fremdeles, på det som er jødenes helligste plass på jord, og der er nettopp kjernen i den lange konflikten mellom jøder og muslimer. Muslimsk tradisjon sier at Muhammed red fra Mekka til Jerusalem på sin bevingede hest Buraq. Herfra for han til den høyeste himmel. Han skal ha bundet hesten til det som i dag kalles Klagemuren, etter rettere Vestmuren. Den er en del av en stor støttemur som Herodes lot bygge da han utvidet Tempelplassen, for å holde på plass de store massene som ble fylt på for å jevne ut plassen. Denne muren er det nærmeste jødene kan komme det som engang var deres tempel og er derfor deres helligste sted i dag.

Fordi det ikke lenger er noe tempel, skjer løvhyttefeiringen og de andre festene på en annen måte enn i bibelsk tid. Men mange drar fremdeles opp til Jerusalem på de tre pilgrimsfestene. En av dagene kommer tusenvis til Vestmuren for å motta den såkalte prestevelsignelsen. Når UNESCO nettopp har erklært at jødene ikke har noen historisk forbindelse med Tempelplassen, er det historieløshet av ypperste klasse, for templet i Jerusalem var nettopp målet for de tre årlige pilgrimsturene, Og Jerusalem er det fortsatt.

 
Det blåses i bukkehorn på nyttårsdagen
 
 
Ei løvhytte på gata midt i Jerusalem
 
 
Man mener at det var til dette fjellet øst for Jerusalem en bukk ble sendt på Yom Kippur og skjøvet utfor for å dø for folket
 
 
Modell av det andre templet, restaurert og utvidet av kong Herodes
 

Utsikt fra Oljeberget til Tempelplassen
 
 
Tusener samlet ved Vestmuren under prestevelsignelsen
 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren