Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Reisebrev >
Madonnaliljen, den vakreste villblomsten?
7. mai 2016


Endelig, en drøm er oppfylt. Jeg har sett Madonnaliljen i vill tilstand! Det var en åpenbarelse av skjønnhet og vellukt!


Av Anne Berit Fjermedal Gali

Mange regner Madonnaliljen (Lilium candidum) som den vakreste av de ville blomstene i Israel. Den er i sannhet imponerende med sine halvannen opp til to meter høye stilker som kan ha så mange som to og opptil tjue store trompetformede, snøhvite blomster med lange, gule støvbærere.

Blomsten med sine seks kronblad former faktisk en Davidstjerne. Men den er ikke bare henrivende vakker, den har også en duft som kan ta pusten fra en, spesielt om natta når pollineringen skjer.

Ordet lilje forekommer flere steder i Bibelen, blant annet i Salomos Høysang, Bibelens kjærlighetsdikt.Hans lepper er som liljer”, “Jeg tilhører min  elskede, og min elskede er min, han som vokter sin hjord mellom liljene”, “Din midje er som en hvetedynge, omhegnet av liljer” for å nevne noen eksempler.

En vet riktignok ikke nøyaktig hvilken lilje det er snakk om, men det kan være Madonnaliljen som er omtalt i kapittel 2, vers 1-2: “Jeg er Sarons blomst, dalenes lilje. Som en lilje blant torner, slik er min kjæreste blant de unge kvinnene.”

Den vokser riktignok ikke på Saron, som er kystsletten i Israel, men “blant torner”er en god beskrivelse av voksestedet.

Madonnaliljen vokser naturlig i MidtØsten, Hellas og det vestlige Balkan. Den er avbildet på relieffer fra det gamle Egypt, på et assyrisk relieff fra oldtidsbyen Ninive og i veggmalerier i Knossos på Kreta. Kong Salomo beundret den, og templet som han lot bygge hadde søyler med søylehoder formet som liljer (se 1. Kongebok, kapittel 7, vers 19).

Både i gammel hebraisk poesi og i romersk kultur var den tegn på renhet. En legende sier at den greske guden Zeus plasserte sin sønn Hercules, som han hadde fått ved en dødelig kvinne, ved brystet til sin kone Hera. Hun våknet skremt og overrasket og slengte barnet fra seg. Noe av melken hennes sprutet opp på himmelen og dannet “melkeveien”, mens noen dråper falt til jorden.

Fra dem vokste den første madonnaliljen opp! I den katolske kirke er liljen tegn på jomfru Marias renhet og uskyld. Kunstnere har da også i århundreder fremstilt bebudelsen der engelen Gabriel holder en liljekvist for å fortelle at hun skulle bli Jesu mor. Også Maria holder liljer i mange Madonnabilder (Maria og barnet).

Blomsten ble så populær at da korsfarerne kom til det Hellige Land for vel 900 år siden, grov de opp mengder av liljeløker og sendte dem til Europa, hvor de ble spredt blant annet til klosterhager. Men resultatet var at den ble nesten utryddet. I dag vokser den bare noen få steder i Israel, på Karmelfjellet (det sørligste voksested i verden) og i øvre Galiea, på bratte, utilgjengelige steder, opp til 600 m.o.h.

Blomstringen er i april-mai. På grunn av mindre beiting av kuer og geiter enn tidligere er det blitt tettere vegetasjon, noe som også har redusert mengden av madonnaliljer. Derfor har man i dag begynt å tynne ut skogen for å slippe til mer lys.

Madonnaliljen skal være den eldste kultiverte blomst, og i sin kultiverte utgave brukes den bl.a. til parfymeproduksjon.


Madonnaliljen, kanskje den vakreste villblomsten

 
Høye stilker
 
 
Madonnaliljen vokser i bratte, utilgjengelige skråninger
 
 
Madonnaliljer i Karmelfjellet, Middelhavet i bakgrunnen
 
 
Høyt vokser de
 
 
En må klatre litt for å nå opp til madonnaliljene
 
 
En fin konsentrasjon av madonnaliljer
 
 
Bare fotografere, plukking er strengt forbudt
 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren