Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Reisebrev >
Jordanelven, en liten, men betydelig elv
26. april 2016

Jordanelven er ingen flod, og vannet er brunt i den nedre delen


Av Anne Berit Fjermedal Gali

Jordens lengste og dypeste kløft, den syrisk-afrikanske rift går fra Bekadalen i Libanon i nord til Rift Valley i Afrika i sør. Langs denne kløften renner Jordanelven, “Elven som går eller renner nedover” som navnet betyr.

Den har tre kilder ved foten av Hermonfjellet, renner ned til Genesaretsjøen, videre gjennom Jordandalen og ender i Dødehavet mer enn 400 meter under havet. Da har vannet rent over 300 km og falt 950 meter. Det er ikke mer enn 10 mil fra Genesaretsjøen til Dødehavet, men fordi den bukter seg i utallige slyng der den har skåret seg ned i sanden, er lengden det dobbelte.

Sanden har også satt sin farge på Jordanelven.  Vannet er ganske så brunt i denne delen, mens det er rent og klart i de øverste delene. I det hele tatt er den slett ikke noen imponerende elv, den er langt fra den floden mange har forestilt seg før de kom dit. Mange steder er den mindre enn ti meter bred og bare to meter dyp.

Det var langt mer vann i elven tidligere, før vann ble pumpet opp av Genesaretsjøen og ledet ut av sideelver til ferskvannsforsyning og landbruksformål, både i Israel og det Hashemittiske kongedømmet Jordan. Så mye som 70-90% av vannet pumpes ut. Som en del av fredsavtalen mellom Israel og Jordan fra 1994 leverer Israel 50.mill kubikkmeter vann pr år til Jordan. Men all pumpingen har gått hardt ut over både vassføringen og vannkvaliteten.

Jordanelven er grensen mellom Israel og Jordan. Også i bibelsk tid dannet den Israels grense mot øst. Den gang var det stor trafikk gjennom Jordandalen, da de fleste jøder unnlot å reise gjennom Samaria, fordi det var et anspent forhold mellom dem og samaritanerne. Vi vet fra Bibelen at Jesus vandret gjennom Samaria, men han gikk også gjennom Jordandalen, på begge sider av elven, på reise mellom Galilea og Jerusalem. Det er flere broer over elven, men bare to av dem er åpne grensepasseringer i dag.

Israelittene krysset inn i det lovede land

Jordanelven  er den mest omtalte elven i Bibelen og har spilt en viktig rolle gjennom historien. For jødene er den særlig viktig fordi israelittene krysset den etter sine 40 år på vandring gjennom ørkenen etter utgangen av Egypt. Kryssingen, ledet av Josva, skjedde rett øst for Jeriko. Og akkurat som de kunne gå tørrskodd gjennom Sivhavet ved utferden fra Egypt, kunne de nå gå tørrskodd over Jordan og inn i det lovede land. Josvas bok forteller om det som skjedde, i kapittel 3, fra vers 14.

Prestene gikk foran folket med paktens ark, og da de satte sine føtter i vannet ved elvebredden, stanset det vannet som kom ovenfra. Det stod som en vegg langt borte. Og det vannet som rant ned til Dødehavet (også kalt Salthavet), rant bort, og folket gikk over.

Kryssingen av Jordanelven skjedde akkurat på denne tid av året, for Bibelen forteller at noen dager etter at de hadde gått over, holdt de påske. Fredag kveld i forrige uke begynte den jødiske påsken. Den feires hvert år på den samme dato i den hebraiske kalender, til minne om utgangen fra Egypt.

Men israelittene etter ørkenvandringen er ikke de eneste som har gått tørrskodde over elven. Det gjorde også profetene Elias og Elisa noen hundre år senere (2. Kongebok, kapittel 2, vers 8), etter tradisjonen på samme sted. Like etterpå ble Elisa tatt opp til himmelen i en ildvogn.

Jesu dåpssted

Døperen Johannes, som var en botspredikant, søkte seg til de øde områdene øst for Jeriko. Han døpte dem som tok imot hans kall til omvendelse, nettopp i Jordanelven. For kristne er derfor elven viktig fordi også Jesus ble døpt der, nettopp av døperen Johannnes. (Se f.eks. Matteusevangeliet kapittel 3, vers 13-17). Flere klostre og kirker i området vitner om denne tradisjonen. Mange kristne lar seg derfor døpe akkurat her, på begge sider av elven.

I mange år var stedet et stengt militærområde, men etter fredsavtalen mellom Israel og Jordan er det blitt utviklet og åpnet for turister, på begge sider av elven. Et tau midt i elven markerer grensen, og begge sider er bevoktet av soldater. På den israelske siden kalles det Qasr Al Yahud, et arabisk navn som betyr “jødenes festning”.

På Jordansiden kalles det Al Maghtas, som betyr “dåp”, og det er kommet på UNESCOs verdensarvsliste. Hvert år, på Epifaniadagen, som de ortodokse kirkene feirer 19. januar, kommer tusenvis av hvit- eller svartkledde russiske, greske, rumenske, armenske, koptiske og etiopiske pilgrimer dit for å bli døpt, noe som er et høydepunkt for disse ortodokse kristne.
 
Men også på en vanlig dag kommer det turister til dette etterhvert så viktige stedet for å bli døpt. Dog er det ikke alle som gjør det like grundig som de ortodokse kristne. Noen nøyer seg med å ta noen få skritt ut i vannet mens de leser fra Bibelen.

 
Qasr Al Yehud, hvor israelittene krysset Jordanelven og Jesus ble døpt
 
 
I bønn før hun lar seg døpe
 

Dåp ved full neddykking
 
 
Ei turistgruppe venter på å gå noen skritt ut i elven
 
 
En kirke på Jordans side av Jordanelven
 
 
Kunstnerisk fremstilling av Jesu dåp ved døperen Johannes
 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren