Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Reisebrev >
Jeriko, verdens lavestliggende og eldste by?
8. mars 2016

Jeriko er en liten by like nord for Dødehavet. Den ligger 258 meter under havet, og er dermed verdens lavestliggende by.

Mange regner den også som verdens eldste by med permanent bosetting. Det er nemlig funnet spor av bebyggelse fra 8-9000 f.Kr. og forsvarsverker fra 6800 f. Kr. Hus og forsvarsmur vitner om hvordan folk gikk fra huletilværelse og nomadeliv til å bli bofaste jorddyrkere.


Av Anne Berit Fjermedal Gali Til tross for svært høy temperatur om sommeren har Jeriko alltid vært et attraktivt sted, ikke minst på grunn av gode underjordiske vannkilder. Den er en klassisk oase som ligger på ei fruktbar slette, med høye fjell bak.

En antikk historiker har sagt at “Jeriko er som et teater omgitt av fjell”. Bibelen kaller den “palmebyen”, og daddeldyrking var i tidligere tider en av de viktigste inntektskilder, sammen med parfymeproduksjon.

Det kan forklare navnet, da både det hebraiske og det arabiske navnet sies å komme fra et kaananeisk ord som betyr “lukt”. Det er dog en annen teori om at det er avledet fra et ord som likner, men som betyr “måne”. Jeriko kalles da også “månebyen”. 

 

Tel Jeriko

Tel Jeriko

Vi kjenner negro spiritualen “Joshua fit the battle of Jericho”, og Jeriko var den første kanaaneiske by som ble inntatt av israelittene ca 1200 f. Kr. etter den 40 år lange ørkenvandringen. Josvas bok forteller hvordan de gikk rundt byen med paktens ark hver dag i ei hele uke og hele sju ganger den sjuende dagen. Da de så på Guds befaling blåste i basunene, falt murene sammen. Les den fargerike beretningen i Josvas bok kapittel 6.

En tel er en menneskeskapt høyde dannet ved at en by er blitt ødelagt, enten i krig eller ved naturkatastrofe, og så bygd opp igjen på ruinene av den gamle, mange ganger i historiens løp. Gamle Jeriko eller Tel Jeriko, kalt Tel es-Sultan på arabisk, er nettopp en slik høyde. Flere arkeologiske ekspedisjoner har siden slutten av 1800-tallet foretatt utgravninger, og det er avdekket 23 lag av bosettinger.

Man har ikke funnet murene som falt sammen da israelittene marsjerte rundt, men det er bare en liten del av tel’en som er utgravd til nå. Og lenger nord er det faktisk avdekket murer som man mener falt for nomader som trengte inn fra øst, nettopp slik israelittene gjorde.

Det viktigste funnet på Tel Jeriko er et tårn fra steinalderen, 9000 år gammelt, som enten kan ha vært en del av en forsvarsmur eller også ha spilt en viktig religiøs rolle for folk som da dyrket sol og måne. På den tiden var der allerede fast bosetting med begynnende landbruk, noe som var unikt i verden på den tiden. Dekorerte hodeskaller er noen av de interessante funnene fra Tel Jeriko.


Elisas vannkilde

Elisas vannkilde

Ikke langt fra Tel Jeriko ligger Elisas vannkilde eller Ein es-Sultan på arabisk. Den er Jerikos hovedvannkilde. Den er nevnt i Bibelen, i 2. Kongebok, kap 2 vers 19-22. Problemet i Jeriko på den tiden var at vannet var dårlig, noe som voldte død og ledet til for tidlige fødsler. Byens menn kom til profeten Elisa og la fram saken. Han tok da ei skål med salt som han kastet uti vannet. På Herrens ord ble vannet friskt og har vært det siden.

Some resten av Israel har Jeriko vært under skiftende styre oppi gjennom historien. I omlag 20 år nå har byen vært under palestinsk selvstyre. Byen hadde sitt høydepunkt i det andre tempels tid, dvs på Jesu tid, da landet var under romersk okkupasjon. Handelsvirksomheten var stor, og fordi byen lå ved et internasjonalt veikryss, var den et viktig tollsted. Jesus gikk flere ganger gjennom byen på vei fra Galilea til Jerusalem. Han helbredet den blinde Bartimeus og tok inn hos tolleren Sakkeus, som var så liten at han klatret opp i et morbærtre for å kunne se ham. En av turistattraksjonene i dag er et tre i sentrum av byen som sies å være akkurat dette treet!

 

Fristelsens berg
 
Dette skal være steinen der Jesus ble fristet

Både Matteus-, Markus- og Lukasevangeliet forteller at etter Jesu dåp i Jordanelva ved Døperen Johannes, ikke langt fra Jeriko, ble Jesus ført ut i ørkenen for å fristes av djevelen. Han fastet i førti dager og netter og ble fristet til å befale at steiner skulle bli til brød så han kunne få spise. Så førte djevelen ham opp på et høyt fjell og viste ham alle verdens riker.

Hvis Jesus bare ville falle ned og tilbe ham ville han (Jesus) få makten over alle disse riker. Tredje gang tok djevelen ham med til tempeltinden i Jerusalem og ba ham kaste seg ned. Hvis han virkelig var Guds sønn ville Guds engler bevare ham. Men Jesus stod imot alle disse fristelser. (se Lukas kap 4, vers1-13)

Det står ikke i Bibelen, men tradisjonen sier at det høye fjellet Jesus ble ført opp på er et av ørkenfjellene vest for Jeriko. På 1100-tallet ble to kirker bygd, en på toppen og en i en hule i skråningen nedenfor. Denne hulen mente man var stedet der Jesus fastet og nektet å gjøre steiner om til brød. Til og med steinen der han skulle ha sittet finnes der.

Et gresk-ortodoks kloster ble snart bygd ved kirken, men begge ble lagt i ruiner et par hundreår senere. På slutten av 1800-tallet ble kirken og klosteret gjenoppbygd, og er i dag et av flere aktive munkeklostre i Judea ørken. Korsfarerne kalte fjellet Mons Quarantana , som er latin og betyr “De førtis fjell”, og som på arabisk er blitt Qarantal, som også er navnet på klosteret.

Qarantal klosteret er i likhet med andre klostre i Judea ørken bokstavelig talt bygd inn i fjellveggen, og veien dit er bratt! I dag kan en foruten å gå til fots enten ta drosje eller svevebane opp. Uansett blir man belønnet med en fabelaktig utsikt over Jeriko, Jordandalen, Dødehavet i sør og Moabfjellene i øst, på andre siden av Jordanelva. Fra kirkeruinen på toppen av fjellet, der det også er ruiner av en festning som ble kalt Dok, er utsikten enda videre, men dit er det ikke lett å komme!

 
Det 9000 år gamle steinaldertårnet på Tel Jeriko
 
 
Jeriko by. Utsikt fra Qarantal klosteret
 
 
Maleri i kirken som viser Jesu fristelse
 

Opp til Qarantal klosteret i fjellveggen over Jeriko
 
 
Tradisjonen sier at dette er morbærtreet som Sakkeus klatret opp i
 
Utsikt mot vest med festningen Dok på toppen av fjellet og og Qarantal klosteret nede i skråningen
 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren