Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Reisebrev >
Langs krydder-ruten gjennom Negevørkenen
2. oktober 2015
 
For nesten 2500 år siden gikk en av verdens viktigste handelsruter tvers gjennom store ørkenområder fra den arabiske halvøy, via nåværende Jordan og Israel til havnen i Gaza.

Lange karavaner med så mange som 1000-2000 kameler fraktet kostbare varer helt fra India, Yemen og Somalia for utskiping til Europa. Reisen fra Arabia til Gaza var på omlag 2400 km og tok 60 dager. Varene som ble fraktet var røkelse, parfyme, myrra og andre krydder, perler, silke og andre kostbare stoffer.


Av Anne Berit Fjermedal Gali

 

Røkelse og myrra ble produsert fra trær som kun vokste naturlig i NordSomalia og SørArabia. Produksjonen var topp hemmelig. Oldtidens krydder hadde først og fremst helbredende effekt, men ble også ble brukt som konserveringsmiddel og mot insekter. Røkelse ble brukt i jødenes tempel i Jerusalem, mens romerne brente den ved begravelser. Den gav en behagelig aroma og ble også mye brukt etter måltider i MidtØsten. Myrra var en viktig ingrediens i egyptisk parfyme, ble brukt som skjønnhetsmiddel og i oljen i templet. 

Langs krydderuten var det opprettet hele 65 veistasjoner der kamelene og deres drivere kunne hvile og fylle på vann underveis. Kameler kan klare seg uten vann i 18 dager om vinteren og åtte dager om sommeren, og de kan drikke opptil 100 l vann på en gang! Det er ikke for ingen ting at kamelen er kalt “ørkenens skip”.

Nabateerne

Et folkeslag kalt nabateerne hadde kontrollen over krydderuten. Ingen vet sikkert hvor de kom fra, men det var et semittisk folk beslektet med araberne som blomstret fra det 3. århundre f.Kr. til det 7. århundre e.Kr.

De la seg opp mye rikdom gjennom kryddertransporten som de nærmest hadde monopol på og bygde den imponerende klippebyen Petra i Jordan, samt seks byer i Negev i Israel, i storslått gresk stil, av dem er Haluza, Mamshit, Avdat, Shivta de mest kjente.
 
De er også kjent for sin unike kvalitetskeramikk som ble solgt til romerne. I det 4. århundre e.Kr. konverterte de til kristendommen. Da hadde romerne tatt kontrollen over krydderuten, og nabateerne gikk over til å drive ørkenlandbruk. De utviklet teknikker for å samle opp og oppbevare regnvann, teknikker som er imponerende den dag i dag. Nabateerne forsvant som folk ved den muslimske erobringen i 636.

Fra kamel til jeep

Det er for lengst slutt på kamelkaravanene, men man kan fortsatt reise på deler av Petra-Gaza krydderuten, enten i jeep eller også på kamelryggen. Den mest interessante og varierte delen går fra Arava, dalen som går sørover fra Dødehavet til Eilat og Akababukten, vestover til det store Ramon krateret.

Jeg hadde nettopp familiebesøk fra Norge, og i den anledning dro vi ut på en landrovertur i motsatt retning. Guide og sjåfør var nederlandske Arthur, som foruten å være en erfaren turistguide også er kjent som “leopardfangeren”.  Se www.art4tour.com .

Vi startet i den lille ørkenbyen Mitzpe Ramon som ligger på kanten av Ramonkrateret, over 800 m.o.h., og endte opp nær Jordangrensen nede i Arava, under havoverflaten. Det var en spektakulær tur over stokk og stein gjennom jomfruelig ørkenlandskap, langt borte fra dagens sivilasjon.
 
Vi så spor etter hyener og villhester, mange typer fugler og var også så heldige å se flere ørkengaseller. Ørkenen her er ikke sanddyner, men fjell og daler med spredt vegetasjon som akasietrær og mindre busker nede i dalene. Vi så endog vannhull der villhestene finner drikke. Videre så vi fossiler, 4000 år gamle dyrestier og spor etter flommer.

Der finnes mange spor etter kamelkaravanene. En jeep eller landrover kan ikke følge den gamle krydderruten hele veien, da den vil ha gått over fjell og høydedrag heller enn nede i dalene der de ville ha vært mer utsatt for røvere. Jeepen har flere begrensninger enn kamelen, men vår landroversjåfør tok seg ned passasjer som noen ville kalle halsbrekkende, men som andre oppfatter som spennende.

Herberger langs veien

Et av stoppene på krydderruten var Khan Saharonim, et stort herberge der de nederste delene av murene er bevart med verksteder og bad. Det ligger strategisk nær en vannkilde, Ein Saharonim. Man regner med at bare lederne av konvoiene sov inne i herberget, de fleste kameldriverne måtte overnatte ute sammen med kamelene og deres dyrebare last.

Nabateerne var mestere i å finne og oppbevare vann, og vi besøkte en godt bevart sisterne, Bor Nekarot, som var bygd av stein og fortsatt har sitt originale tak bevart etter minst 1600 år. Den lå et stykke unna nærmeste herberge, Nekarot, og den nøyaktige beliggenheten var dengang en hemmelighet, så nabateerne hadde full kontroll over vannressursene.

Neste veistasjon, Khirbet Katzra, var en festning som voktet karavanene. Den ligger vakkert til med flott utsikt over ørkenlandskapet med fjell og daler helt ned til Arava og Edomfjellene i Jordan. Moa, den første veistasjonen på krydderuten i Israel, ble vårt siste stopp. Derfra er ikke veien lang til Jordangrensen.

På UNESCOs liste

Petra-Gaza ruten gjennom Ramonkrateret var ikke den eneste karavaneruten, men er den mest kjente. I 2005 kom krydderruten inn på UNESCOs verdensarvsliste med følgende begrunnelse:

“The four Nabatean towns of Haluza, Mamshit, Avdat and Shivta, along with associated fortresses and agricultural landscapes in the Negev Desert, are spread along routes linking them to the Mediterranean end of the Incense and Spice route. Together they reflect the hugely profitable trade in frankincense and myrrh from South Arabia to the Mediterranean, which flourished from the 3rd century B.C. until to 2nd century A.D. With the vestiges of their sophisticated irrigation systems, urban constructions, forts, and caravanserai they bear witness to the way in which the harsh desert was settled for trade and agriculture.”

(Wikipedia)

unesco.org

goisrael.com

 
 
Akasietre
 
 
Det humpet godt nedover bratte og ulendte bakker
 
 
Fascinerende formasjoner langs krydderruten
 
 
Geolog, naturfag og historietime i Negevørkenen 
 
 
Guiden Arthur i en 1600 år gammel vannsisterne 
 
 
Krateret er dannet ved landhevinger 
 
Øerkengaseller
 
 
Over stokk og stein 
 
 
På landrovertur langs krydderruten
 
 
Rester av herberge med vannbasseng for kamelkaravaner
 
 
Typisk landskap langs krydderruten 
 
Vannhull og spor etter villhester
 
 
Vid utsikt over ørkenlandskapet 
 
 
 
 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren