Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Reisebrev >
Reisebrev fra Rødberg skole
12. mai 2015
Reisebrev fra de fem siste dagene av turen.

Reisebrev: 10.trinn Rødberg skole

 
Del |

Onsdag 22. april

Enda en transportetappe, denne gang fra Krakow til Praha. Begynner å bli godt vandt til busskjøring nå, så dette gikk veldig fint. Trafikken sto bom stille en stund inne i Tsjekkia av uvisse årsaker, men plutselig var den i full gang igjen. Vi ankom Hotel Duo utpå kvelden, et ganske mye større hotell enn de vi har vært på tidligere.

Torsdag 23. april

I dag skulle vi på guidet tur fra Borgen og gjennom gamlebyen av Praha. Dobbeltdekkeren hadde igjen fått noen problemer så vi ble heller hentet med en 1.klasses buss. Vi fikk en guide som var Tsjekkisk, men han hadde studert lenge i Norge, og snakket veldig godt norsk. Han hadde mange vitser på lur, og gjorde guideturen mye mer interessant for alle.

Bussen stoppet og vi hadde da ankommet toppen der borgen lå. Vi var heldige med været og fikk en nydelig utsikt over hele Praha. Guiden sa at når det ikke var en sky på himmelen kunne man ha utsikten helt til Krakow. På turen ned var vi blant annet innom St. Vitus-katedralen og vi gikk også over den kjente Karlsbroen. Til slutt endte vi opp ved torget hvor vi blant annet så den  astronomiske klokken som ble bygget på 1400-tallet. Med dette var den guidede turen over, og vi fikk tid på egenhånd i Praha by før vi kjørte opp igjen til hotellet. I mellomtiden hadde heldigvis bussen vår blitt fikset.

Fredag 24. april

Klokken 07:00 var det frokost på hotellet, maten var like bra som kvelden før. En time etter frokost stod alle sammen klare med bagasjen, turen gikk videre mot Berlin. På veien var vi innom landsbyen Lidice. Dette var nok etter manges mening den sterkeste opplevelsen på turen. I denne landsbyen ble alle gutter og menn over 15 år henrettet og kvinnene ble sendt bort, før hele landsbyen ble jevnet med jorden av nazistene under 2.verdenskrig. Dette for å hevne et drap på en høytstående nazist. Guiden i landsbyen var reiselederen Egil, så det var bra og få høre litt på norsk for en gangs skyld. På slutten av turen i Lidice hadde vi minnestund foran statuene av de døde ungene i landsbyen. Det var diktopplesning og nedlegging av en bamse til minne om barnene som døde under utslettingen av Lidice.

Etter turen i Lidice gikk bussen videre med retning Berlin. Vi ankom Berlin rundt 17:00, da gikk turen innom det hemmelige fengselet, Stasifengselet.

Klokka 17:15 var vi på besøk i Stasifengselet som ligger nesten inne i byen (gamle Øst-Berlin). Her fikk vi en koselig guide som snakket høyt og tydelig engelsk. Her fikk vi se hvordan mange tusen Stasifanger hadde det. Det første rommet vi var inne i var ett slags «ro-deg-ned» rom. Det var helt svart, rundt og ingen vinduer lyste opp rommet. Fanger ble som regel dopet ned og så kastet inn her. Med en gang de lagde bråk fikk de en ny sprøyte og måtte være her litt lenger. De vanlige sovecellene var så vidt litt bedre, men reglene var strenge. Fangen skulle ligge på ryggen med henda over dyna. Mens fangene var inne i fengselet møtte de eller aldri så andre fanger. De hadde effektive lyssignaler i gangen og fangen torde som regel ikke å gjøre annerledes. Vi fikk vite mye fakta og de fleste av oss syntes det var spennende å gå rundt i gangene.

Etter en time guida tur reiste vi til hotellet Aletto Kudamm. Romma var fine nok, men maten var det verre med. Vi fikk servert kald gratinert fisk med fryst ned potetsalat ved siden av. Ingen av oss spiste mer enn 2 biter, og så gikk de aller fleste ut på byen for å spise ute.

Lørdag 25.april:

Lørdag morgen etter frokost var det avreise til Sachsenhausen. Vi ankom leiren kl.0900 og reiselederen vår Egil fortalte oss en historie fra krigen om en jente som bragte med seg mat ment til noen av fangene i Sachsenhausen, og ved hjelp av en misforståelse fikk hun mulighet til å fortsette med dette over lengre tid, noe som hindret flere av fangene fra å sulte i hjel.

Ved inngangen til Sachsenhausen sto den kjente setningen «Arbeit macht frei» (arbeid gjør deg fri) på porten. Når vi kom inn i leiren ble vi stilt opp for å gå en liten del av «skotestbanen» der fangene måtte gå opp i mot 48km hver dag på forskjellige underlag for å prøve ut sko for det tyske militæret. Så fikk vi omvisning rundt i de forskjellige byggene, blant annet fengselet som var en av de første bygningene som dukket opp i Sachsenhausen, og et museumsbygg med fakta om leiren når den var i bruk og hvordan det var for fangene der. Vi besøkte massehenrettelsesstedet Stasjon Z, rommet som ble brukt til medisinske eksperimenter, og krematoriet der også minnesmerket var.

Etter besøket i Sachsenhausen reiste vi videre til konsentrasjonsleiren Ravensbrück i 13.00 tiden. Vi skulle spise i et Jugendherberge som lå rett ved siden av leieren. Etter middag og dessert tok vi 10 minutters faktaopplysninger om leiren vi skulle besøke inne i bussen. I denne leiren var det også Egil (reiseleder) selv som var guide, noe som var veldig greit siden han snakket norsk selv. Vi gikk inn i hovedbygningen i leieren, her fikk vi tid på egenhånd til å gå rundt. Det var mye å se der inne, masse informasjon om leiren fra krigen. Etter rundt 20 minutter gikk vi ut i selve leiren for å se hvor brakkene og de andre bygningene hadde stått. Det meste av bygningene var borte, men vi kunne se grunnmurer som sto igjen.

En av bygningene som sto igjen var «fengselet» hvor de som ble straffet for ulike ting ble satt. Her fikk vi også masse tid til å kunne gå og se på egenhånd. Cellene i fengselet var blitt gjort om til museum hvor vi kunne gå rundt å lese om ulike ting og se på bilder.

I denne leiren var det også et stort, originalt krematorium hvor vi fikk gå inn å se.  Her var det 3 ovner, det var satt ned mange blomster og lys. Vi samlet oss ved skytegangen i leiren. Det var her de skjøt kvinnene.

Ravensbrück var en kvinneleir hvor det satt kvinner og barn. I den forbindelse skulle alle jentene legge en rose ned i tårenes sjø til minne om alle kvinnene og barna som døde og ble holdt fanget.  Her var det også diktlesning.

Etter besøket i denne leiren dro vi videre mot Swinojscie med bussen.

Søndag 26.april:

Vi gikk ombord på Unity Line i Swinoujscie på lørdag etter en del busskjøring på dagen. Der fikk vi mat og muligheter til å handle på taxfree. På morgen fikk vi frokost før vi skulle gå av i Ystad og kjøre buss resten av dagen, med unntak av at vi hadde noen pauser og bytta buss i Sverige. Vi fikk velge mellom to retter på en restaurant vi skulle spise på. Ellers var bussturen ganske rolig og det var mange som sov etter noen slitsomme dager med mye vandring. Resieleder Egil hoppet av i Moss, før resten av oss kjørte videre til Rødberg hvor vi var framme litt over kl 19 på kvelden.


Statuene av barna i Lidice


Diktlesning i Lidice


Bilene som ble brukt for å hente fanger til Stasifengslet. Kjørte ofte rundt med fangene i flere timer rundt i Berlin før de kjørte inn til fengselet, slik at fangene skulle tro de var langt unna byen.


Checkpoint Charlie


Vi prøver å gå deler av skotestbanen i Sachenhausen.


To dager før vi var på besøke i Sachsenhausen, var det 70-års markering for frigjøring av leiren. Derfor var det ekstra mange blomster utenfor krematoriet.


Diktlesning i Sachsenhausen.


Diktlesning i Ravensbrück.


Diktlesing ved tårenes sjø. Jentene la også ned hver sin rose under en fin minnestund. Asken fra de som ble kremert i leiren ble dumpet i denne sjøen.

 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren