Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden > Reisebrev >
Reisebrev fra Rødberg skole
24. april 2015

10.trinn ved Rødberg skole er på tur til Polen/Tyskland og her kommer reisebrev fra dag tre og fire.

Reisebrev: 10.trinn Rødberg skole

 
Del |

Mandag 20.april:

I dag var det frokost kl 07.30. Da alle hadde pakket bagasjen og fått stablet det inn i bussen, gikk ferden til Auschwitch II - Birkenau. Denne konsentrasjonsleiren ble bygget etter at det ble for liten plass i Auschwitz I, og fungerte som en ren utryddelsesleir.

Her ble vi møtt av 2 hyggelige guider som fikk hver sin hyggelige gruppe av oss elever. De viste oss rundt og fortalte de fryktelige historiene om konsentrasjonsleiren og hva som hendte der under 2 verdenskrig.
 
Vi fikk blant annet se inne i brakkene der de bodde og stedet hvor de gikk av toget og ble henvist enten til å arbeide eller sendt direkte til gasskamrene. Etter omvisningen hadde vi en fin stund ved den norske minnesteinen hvor to av elevene leste dikt.

Etter lunsj reiste vi til Auschwitz I. Ved inngangen så vi det kjente skiltet med teksten «arbeit macht frei». Her inne fikk vi gå inn i et av gasskamrene hvor tusenvis av mennesker ble gasset i hjel med Zyklon B i løpet av 2.verdenskrig. Her lå også krematoriet hvor likene ble brent i store ovner.

I en annen bygning var vi inne i flere rom hvor det var samlet ulike eiendeler som ble tatt fra fangene da de kom til leiren. Blant annet så vi flere tonn med menneskehår i et rom, og 40 000 par med sko i et annet. Mot slutten av omvisningen leste også her to elever dikt, denne gangen ved en murvegg som var brukt som henrettelsessted ved skyting.

Senere på dagen fikk vi besøk av Julie Kvamme fra Oslo på hotellet som hadde foredrag om faren sin som hadde vært i en tysk fangeleir under 2. verdenskrig.

Etter middag reiste vi til Krakow og et nytt hotell. Her ble vi møtt av noen som solgte saueskinn og ulltøfler utenfor inngangen. Disse møter opp hvert år Rødberg skole kommer til stedet, og her gikk nordmennene bananas. Reiseleder Egil hadde aldri sett en gruppe kjøpe så mange skinn og tøfler noen gang. Bra vi har god plass i bussen..

Tirsdag 21.april:

I dag var vi i saltgruvene i Wieliczka utenfor Krakow. Det er en av verdens største gruver, og der er også verdens dypeste katedral. Det dypeste punktet på turistveien er nede på 134 meter, men den egentlige dybden er mye dypere.

Det er til sammen over 300km med gruver, og på turen så vi bare ca. 1% av alle gruvene. Alle veggene, gulvet og taket var som oftest også laget av salt. Det er over 5 millioner turister i gruvene hvert år, men siden salt renser seg selv og gruvene kan saltet slikkes uten overføring av bakterier.

Turen varte i ca. 2,5 timer, og gikk fra overflaten, ned 378 trappetrinn og ned til en dybde på 64 meter. Deretter gikk vi en tur gjennom gruvene, og fant ut at lufttrykket er så forskjellig at dørene kan bare åpnes en etter en.

Etter en stund kom vi ned til en katedral – som vi vet er Polen et veldig katolsk land, så i stedet for å la arbeiderne gå ut av gruvene, hogde de ut noen katedraler i gruvene ut av salt. Bilder og statuer ble også hogd ut av salt. Gruvene er over 700 år gamle, og har gradvis utvidet seg gjennom årene. De er ekstremt komplekse, og det ville ta over 1,5 år å utforske alle veiene.

Klokka 12 dro vi til Krakow sentrum og shoppet. Det var fri bevegelse rundt en del av Krakow i ca. 5 timer. Alle gjorde det vi ville, så samlet vi oss ved bussen rundt kl 17:45 og dro tilbake til Hotel Junior (og kjøpte litt mer skinn og tøfler).

Klokka 20 spiste vi middag, og etter det var det folklore. Vi hørte og så på tradisjonell polsk musikk og dans, og noen av oss ble også bedt opp til dans av gruppen, før vi avsluttet med en felles ringdans.

Les også:
Reisebrev l: Fra de to første dagene

 
Lesing av dikt og blomsternedleggelse ved den norske minnesteinen i Auschwitz II – Birkenau
 
 
Elevene samlet ved enden av jernbanelinja inne i Auschwitz II – Birkenau. I bakgrunnen kan man skimte inngangen hvor toget kom inn under vakttårnet.
 
 
På vei inn i gasskammeret og krematoriet i Auschwitz I.
 
 
Diktlesing og blomsternedleggelse ved skyteveggen i Auschwitz I.
 
 
Foredrag med Julie Kvamme.
 
 
Omvisning i saltgruvene. Vegger og gulv er av salt.
 
 
Salte vegger!
 
 
Katedral hogget ut i salt. Til og med lysekronene er stort sett av salt.
 
 
Noen valgte el-sykkel som fremkomstmiddel i Krakow by.
 
 
Dans under folklorekvelden. Innlagte øvelser med kyss, klapp og klem i midten av sirkelen.
 
 
Tips en venn
Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren