Numedalsnett
Tirsdag 28. januar   |     Du er her: Forsiden >
PrintEt imponerende stykke arbeid er fullført.

28.715 registrerte arbeidstimer, et bokverk på vel 4.000 sider, og registrering av 3. 576 familier er resultatet av nesten 25 års arbeid med "Gards og ættesoge for Uvdal", som nå er fullført.

 

Med utgivelsen av registerbindet har forfatteren Kåre Sønsterud fra Dagali nå fullført "Gards og ættesoge for Uvdal". Kåre Sønsterud, som selv er oppvokst i Uvdal, var i slutten av 1960 årene formann i ei nemnd som skulle tilrettelegge for ei bygdebok for Dagali og Sør-Skurdalen. På den tiden hadde Nore fått sin gards og ættesoge (Norebøkene), forfattet av Torstein K Loftsgard, og det var snakk om også å tilrettelegge for et lignende bokverk for Uvdal. Siden Dagali og Sør-Skurdalen frem til 1944 var en del av Uvdal kommune, var det en naturlig tanke å gjøre dette bokverket til et samlet verk for det som tidligere var Uvdal kommune. Og slik ble det. Fra 1977 og frem til 1987 arbeidet Kåre Sønsterud 20% som forfatter av "Gards og ættesoge for Uvdal" og resten i stillingen han hadde som rektor på Dagali skole. Fra 1987 har slektsgranskingen vært fulltidsengasjement frem til Sønsterud fylte 70 år i 1999, og noen timer har det nok også blitt frem til sluttføringen av 6. og siste bind kunne legges ut for salg i disse dager. Dette bindet, registerbindet, blir til stor hjelp når man leter etter forfedrene i de andre bindene av bokverket. Det er veldig bra bygget opp med blant annet 4 forskjellige hovedregister å lete i; 2 alfabetiske register på personer, 1 numerisk register over familiene og til slutt et register som kobler familier registrert i "Gards og ættesoge for Uvdal", sammen med Norebøkene. Dette bindet inneholder også korreksjoner som er innkommet etter utgivelse av de første 5 bindene.

Kåre Sønsterud har hele tiden hatt ei bygdeboknemnd i ryggen, ei nemnd som for det meste har bestått av 3 personer, og fra 1976: 2 fra Nore og Uvdal og 1 fra Hol, og dagens medlemmer av nemnda er: Lidvard Hytta som leder, Reiar Aasberg og Olav Bjørnsrud. Sistnevnte, Olav Bjørnsrud, kan se tilbake på 33 år som medlem av bygdeboknemnda.

Fra venstre: Reiar Aasberg, Olav Bjørnsrud og Lidvard Hytta.

 

Billedmaterialet til "Gards og ættesoge for Uvdal", har Sigrid Huseby en stor ære for, hun har vært rundt og samlet inn bilder for avfotografering. Forfatter Sønsterud har også hatt god hjelp av 3 sekretærer i løpet av dette arbeidet, og den siste i rekken er Frøydis Haga. Grafisk design av bokverket har Trond Andersson stått for.

Fra venstre: Frøydis Haga, Trond Andersson og Sigrid Huseby

Tidlig i prosessen med planene om "Gards og ættesoge for Uvdal", ble det bestemt at det skulle brukes normalisert bokmål som språkform. Da Kåre Sønsterud startet med prosjektet prøvde han å skrive på dialekt, men endte opp med nynorsk. Han har prøvd å unngå de mest "typiske" nynorskuttrykkene og det ble for så vidt positivt bekreftet da en i salen uttalte at dette var et bokverk skrevet på "nynorsk av en Uvdøling"

 

Hva skjer så? Er det slutt nå?

Nesten 25 års arbeid er fullført i et flott bokverk som i alle fall denne skribenten kommer til å bruke både titt og ofte, men det finnes flere muligheter. Kåre Sønsterud har i sitt arbeid brukt et databaseverktøy, noe som gjør at alt hans arbeid ikke nødvendigvis kun trenger å materialisere seg i dette 4.000 siders flotte bokverket. Her er det masse muligheter, takket være det gedigne registrerings- og systematiserings-arbeidet som forfatter Kåre Sønsterud og hans medhjelpere har utført.

Dette 6. og siste bindet av "Gards og ættesoge for Uvdal", kan man få kjøpt ved Nore og Uvdal kulturkontor og hos enkelte bokforhandlere.

Tekst,foto: TE Lassegård

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Nils Helge Tufto , Uvdal (63)
stein bergstøl, nore (37)
Emil Myhr Tollefsen, Rødberg (12)
Britt Bauer Godstad, Rollag (48)
Reidunn Kofstadmoen, Lampeland (71)
Gerd Bjørge, Rollag (88)
Torill Karlsrud, Uvdal (57)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Solveig Fremming, Kongsberg (52)
Andre eller uspesifisert bosted
Stig-olav Osen (38)
Lene Sundkvist (37)
TorEinar Evju, Lyngdal (68)
Ingeborg Dokken, Flesberg (25)
Ole Jørgen Hallingstad, Nesbyen (68)
Birgitte Deinboll Moldjord, Drammen (49)
veronica bjørndalen moen, notodden (25)
Karoline Riggenholt Jensen, Våle (23)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren