Numedalsnett
Tirsdag 25. februar   |     Du er her: Forsiden >
PrintSøndagsportrett, Gjertrud Kollandsrud Friis.

Numedal har mange tøffe jenter. En av dem er Gjertrud Kollandsrud Friis fra Nore. I dagens portrett forteller hun oss litt om livet i Forsvaret, og hva hun nå driver med.

 

 

Gjertrud er oppvokst på Kollandsrud i Nore. Etter hvert kom også lillesøsteren Birgit til. Gjertrud gikk barne og ungdomkolen på Rødberg. Deretter tre år på Numedal Videregående, allmenfag.

Allerede i ungdomskolen begynte Gjertrud og sysle med tanken på militær utdannelse. Hun kunne ønsket seg å bli politi, og da var dette en fin start. Så bar det til Harstad og start på militær utdannelsen. Etter seks ukers aspirantkurs ble hun tatt opp som elev. Da fikk hun faste oppgaver og det ble også en del eksamener i denne perioden. De trente stadig på fagstoff.  En Nato øvelse fikk hun også med seg, og mange erfaringer rikere. Hun var på Høylandet under denne to ukers øvelsen. Gjerterud og hennes lag hadde som oppgave å "rydde " veier for de som kom etter. Etter befalsskolen byttet hun våpengren, fra Infanterist til Kavalerist. Etter et år i Infanteriet i Harstad, var hun et år på Setermoen. Nå hadde det gått to år, og Gjertrud søkte om å få reise til Kosovo. I slutten av sep 2000 bar det nedover. Hun skulle bli i Kosovo i ni måneder framover.

I Kosovo Polje tjenestejorde Gjertrud som lagfører, i noe som kalles stormeskadron. De hadde patruljegang på dag / natt og kveldstid. På natta var det mest bilpatruljer. De sto også vakt ved to Serbiske kirker. Etter ni måneder var det godt å skifte "terreng". Man kan bli lei av og stå  på slike vakter, og se det samme dag etter dag. Laget til Gjertrud hadde også sosialpatruljering i lettere uniform. Da var det med tolker, og de kom tettere innpå den lokale befolkningen.  Laget hadde også ansvaret for en serbisk landsby med ca 300 innbyggere. De kartla beboernes behov, og hva de til en hver tid trengte. Dette stedet heter Kuzmin. Gjertrud har fortsatt kontakt med noen av tolkene fra denne tiden. Rødberg skole hadde i denne tiden et prosjekt hvor de samlet inn leiker og diverse til barna i Kosovo. Dette så Gjertrud til at dette kom til rette vedkomne. Det ble godt mottatt, og senere i høst vil hun besøke Rødberg skole og fortelle litt om tiden i Kosovo. Lokale butikker og banker bidro også til denne sendingen.
Gjertrud kan fortelle at hun aldri var redd i tiden i Kosovo. Hun var ikke opp i noe store situasjoner, men litt spent var det nok til tider.

Gjertrud har ikke planer om noen ny utenlandstjeneste, iallefall ikke pr.idag.

Fra tiden i sin militære utdannelse har hun mange gode minner, og noen hun kanskje helst vil glemme. Det har blitt noen øvelser man helst vil glemme, men jeg vil tro det etter hvert er gode erfaringer å ta med seg også. Akkurat nå studerer Gjertrud på Elverum, grunnfag idrett. Hun har lagt forsvaret på hylla, og er usikker på hva hun vil gjøre etter dette året på Elverum. Men politiyrket blir det nok ikke. Hun har fått mange advarsler på å velge dette yrket, så får heller tiden vise hva det blir til. Gymlærer og fysioterapi spøker litt i bakgrunnen, men ingenting er bestemt enda.

Ved siden av skolen og trening på sykkel og SATS, prøver Gjertrud å være sammen med gode venner, og innimellom blir det litt studentrevy. Men det viktigste nå er og komme seg på skytebanen og få tatt skyteprøve. I høst skal nemlig storoksen til pers !!!!

Tekst Ann Sidsel Grøtjorden

 

Aktiviteter neste syv dager:

TittelDag / TidStedKommuneKategori
Årsmøte 202002.03   18:00Rødberg hotellNore og UvdalAnnet
Vis flere aktiviteter Vis faste aktiviteter Registrer ny aktivitet
Dagens ordtak
Dødsannonser
(Fra Aftenposten-krever logg inn)

Nore og Uvdal
Rollag
Flesberg
Kongsberg

Bursdager i dag
Numedal
Silje Brugaard, Rødberg (29)
Jon Harald Bergerud, rødberg (27)
Thomas Landsgård, rødberg (21)
Peder Toeneiet, Veggli (68)
Karen Emilie Tufto, Uvdal (27)
Knut Erik Bekkjorden, Veggli (23)
Fornavn:

Etternavn:

Fødselsdato (dd.mm.yyyy):

Postnr:

Poststed:

E-post:

Kongsberg
Ingrid Hedvik Bogstrand, Kongsberg (76)
Nils Olav Berge, Kongsberg (36)
Marita Gudmundsen, Kongsberg (44)
Andre eller uspesifisert bosted
Ann Kristin Askestrand, Nesbyen (21)
Svein Moen, Notodden (55)
EINAR HUSLENDE, LAMPELAND (80)
Lokale portalerDel bildene dine på Numedalsnett

Del informasjon i DIN LOKALAVIS !!

1. Send tekst på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
2. Bilder sendes på epost til Redaktøren eller på mobil til tlf 977 90 790
3. Skriv gjerne hvilken dag du ønsker at saken legges ut

Dette nettstedet eies og drives av Nnet.no AS.   Mobil 977 90 790
Postadresse: Nnet.no AS, Nore og Uvdal Næringspark, N-3632 Uvdal, NORWAY.
Ansvarlig redaktør:
Knut Morten Bjørnsrud
Redaktør: Knut Morten Bjørnsrud   Mobil 977 90 790    Epost: Redaktøren