PrintSmed med bok
2. august 2009

Blant de seksten bygningene som vi har på bygdetunet finner vi ei flott smie, eller ”smiu”, som det står på skiltet. Til daglig er bygningen tom, men den 27. juli ble den innredet med det rette utstyret. Der stilte også Oddbjørn Knutsen opp.

 
Tekst og foto:
Grazyna Skarpås


 
 
 
 
 

Oddbjørn Knutsen ble født i en smedfamilie og jobbet innen yrke fram til han var tjuesyv år gammel Ellers har han både vært lærer og inspektør samt stukket av med noen medaljer og diplomer innen turn og tennis. ”Jeg er født smed, men vokst som turner” smiler Knutsen. I dag er det smedyrket han skal vise oss.

Både små og store samlet seg i smedbua for å følge prosessen. Mye av den unike smedkunsten har blitt formidla gjennom muntlige overleveringer. Siden Oddbjørn vokste opp i en smedfamilie har han hørt fått denne nødvendige lærdommen.

Den dag i dag jobber Oddbjørn med å samle opp alle denne kunnskapen som finnes der ute om smedyrket. Målet med dette er klart. ”Jeg vil gi ut en bok”.

Ild, vann, luft… Oddbjørn Knutsen demonstrerte hvordan han smir en øks mens han samtidig forklarte prosessen for tilskuerne.

 
 
 
Tips en venn