PrintÅrets utstilling på Oddmundhuset
29. juli 2009

Etter Oddmund Kristiansens død ble hans atelier kjøpt opp av Nore og Uvdal kommune. De siste tre årene har det blitt benyttet som lokal for utstillinger i middelalderuka. Dette året er det arbeidene til Kristian Evju som pynter veggene i dette lokalet.

 
Tekst og foto:
Grazyna Skarpås
 
 
 
 
 
 
 

Den tjueni år gamle kunstneren er opprinnelig fra Lyngdal i Numedal, men flyttet fra hjembygda da han var seksten. På tross av at han valgte tegning form og farge på videregående var det først da han begynte på college han virkelig utviklet interessen for kunst. ”Når du er kunstner må du gi alt eller ingenting".

Etter videregående var jeg rett og slett interessert i mye annet” Den dag i dag gir han alt. Hverdagen hans består som oftest av en seks times lang arbeidsøkt. 
Kristian beskriver kunstnertilværelsen sin som svært glamorøs ”Den ene dagen tegner jeg tegninger, den andre dagen hilser jeg på kongen og møter store kunstnere”. Som et høydepunkt i karieren sin peker Evju ut debutantprisen ved høstutstillingen 2007. ”Men det har også vært stas å representere skoler i Scottland”

Jeg går fra rom til rom og kikker på disse varierte verkene. Enkelte av bildene er så detaljerte at du må virkelig stå nærme for å se at det er en blyant som ar utført arbeidet. Disse er innrammet, plasserte bak glassplater som skal beskytte disse skjøre blyanstrekene. Andre er malt med kraftige former. Kristian har brukt diverse teknikker som gjør at flatene er varierte. Noe er glatt, noe matt. Noe virker litt tredimensjonalt takket være teknikken han benyttet seg av. Flatene verkene er utført på varierer også. Her finner vi både lerret, papir og speil. Likevel viser den røde tråen seg i kunsten.

Alle bildene forestiller mennesker. ”Jeg vil lage motiver som folk kjenner seg igjen i” Dermed er det naturlig at han velger et menneske som hovedmotivet for bildene. Ofte er det forholdet mellom flere personer. Det som skjer rundt selve hovedmotivene er minst like interessevekkende. Menneskene Evju avbilder er satt i alle slags settinger. Et bilde som raskt tiltrakk oppmerksomheten min var et maleri av kvinner som er malt sammen med skikkelser fra oldtidens Egypt. Kristian forklarer det er ingen stor historieinteresse son ligger til grunne for dette, men han var nok litt opptatt av historie akkurat da. ”Bildene er en slags dokumentasjon på livet mitt. De viser hva jeg har vært opptatt av mens jeg har jobbet med bilde” Kunstneren utdyper dette med å forklare at det er viktig å gi noe av seg selv. ”Da jeg var yngre malte jeg biler, nakne damer, krigere. Jeg malte det jeg var interessert i og det gjør jeg fortsatt. Dette er det mange kunstnere som glemmer å fortsette med”  Og dette er viktig mener Evju og forteller om en lærer som gikk så langt som å si at en ikke vil holde ut som kunstner om en ikke legger noe personlig i bildene.


(kunst utført på speil)

Kunsten til Kristian Evju blir omtalt som fotorealistisk. Her er navnet en forklaring i seg selv. Mye av kunsten er fremstilt som om det var et fotografi. Han tar et fotorealistisk elemet ut av sammenhengen og plasserer det i en fremmed setting. ”På denne måten får jeg fokus på det jeg selv ønsker”. Han endrer bakgrunnen, skyggene og mikser inn like gjerne noen design elementer og dermed endres hele uttrykket i bilde. 

I disse dager bor Kristian Evju i Scottland hvor han er veldig fornøyd med kunstner miljøet. I Scottland er det mindre fordoimmer knyttet til kunsten. En kan rive seg fra det tradisjonelle og la penselen fare i alternative retninger. Dette setter kunstneren pris på. ”Men det er mulig ting også har utviklet seg i Norge” legger han til.

Klokken har passert seks og tida er inne for å rusle ut. Kristian tar med seg blomstrene og går nedover trappa, mens han svarer på mine siste spørsmål... Ytterdøra smelles igjen og låsen vris om; dagens utstilling er over. Men Oddmunshuset er åpent gjennom hele middelalderuka, så hvis dette virket interessant, må du stikke innom.

 
Se også: Årets festivalkunstner
 
 
Tips en venn