PrintTo sjanser igjen
30. juli 2010
To forestillinger er spilt og det er to igjen. Du vil angre om du går glipp av Veven- spelet om Nume Vardebygger. Ola Grøvdal skrev stykket nå i vinter på oppdrag fra Laagendalsmuseets leder og innrømmer at det ikke var enkelt å gjøre om sagnet til et drama. 

Del |

Ola Grøvdal har omskrevet sagnet om Nume Vardebygger til et drama. Veven- spelet om Nume Vardebygger spilles i Middelalderuka og kan vel regnes som Middelalderukas høydepunkt. Dette er historien om Nume Vardebygger, som er opprinnelsen til navnet Numedal, og dermed et sagn Numedals befolkning burde få kjennskap til. Men hvordan fikk Grøvdal høre sagnet og hvorfor omskrev han det til et skuespill?

- For et år siden hadde jeg et møte med Gry Ljøterud Andersen, leder på Laagendalsmuseet. Hun spurte meg om å lage spelet og jeg fikk materiell av henne. Jeg skaffa boka Numedalsfolk som ble utgitt i 1897 av Henrik Kravik, og gjengir i nasjonalromantisk ånd, den fortellingen som er lagt til grunn. Sagnet i boka Numedalsfolk dekker mange år og hendelser så det var ikke enkelt å omgjøre til et drama, forteller Grøvdal.
Hva er det ved Nume Vardebygger som fascinerer forfatteren?

– Jeg synes tidsperioden er mer fascinerende enn selve personen Nume. Det er så store endringer og livet på den tida var så usikkert. Gikk noe galt for dem på den tida var katastrofen nær. Nume var en engelskmann som kom til Norge sammen med kong Haakon, ble kongens mann i Norge og i tillegg var han kristen.

Dermed måtte han gå forsiktig frem da han forelsket seg, noe som blir vist i stykket. Det er mye i spelet som er like aktuelt i dag og folk vil kjenne seg igjen i.
Til slutt får vi Grøvdals anbefaling til hvorfor man burde se forestillingen. – Det er et stykke med kampscener, kjærlighet, spenning og mye variert. Det er altså mange temaer i stykket. Man kan se det av historisk interesse, for å lære noe eller bare av rein underholdning.
 
Veven- spelet om Nume Vardebygger spilles på Rollag bygdetun kl 19.00 i kveld og på Uvdal bygdetun i morgen, lørdag kl 19.00. 

Ola Grøvdals tidligere verker
 
Les Numedalsnetts søndagsportrettet fra 2003 om Ola: Portrett
Les også: Det er jo i utkanten ting skjer

 
Tips en venn