PrintDanse litt frikar
30. juli 2009
Hallingdans var et for så vidt ukjent begrep idet Frikar Dance Company entret Norske Talenter scenen for første gang. Men dansen ble raskt populær og suksessen til dansegruppen endte med mer enn finaleplass i dette talentshowet.
 
Tekst og foto:
Grazyna Skarpås
 
 
 
 
 
 
 
Etter vellykede opptredner i programmer som Norske Talenter og ”Skal vi danse” har tre av frikarne hengt seg på slep etter den norske Grandprix helten. Med Rybak i forgrunnen har de introdusert Hallingdansen for hele kontinentet. Dette gjør de gode resultater. På tross av at den Britiske melodigrandprix kommentatoren sammenlignet dansen med tøye-bevegelser etter en gymtime har dansen vunnet popularitet. Hallingdansen eller ”Lausdansen” som den også blir kalt er antagelig den eldste danseformen som har overlevd via muntlig overføring.
Navnet ”laus” kommer fra det elementære trekket i dansen; det er en solodans. Denne enmannsdansen ble hovedsakelig utført av menn og preges av mye spenstig akrobatikk. Det skal mye utholdenhet og styrke til for å mestre de ulike elementene i denne danseformen. Å sparke hatten, eller ”rundkastet” som det kalles blant de proffosjonelle er det velkjente høydepunktet som de fleste assosiaserer med Hallingdansen.

I gamle dager var lausdansarne aktive over hele landet, men den dag i dag er den best bevart i fjellbygdene på østlandet. Deriblant Numedal.

Den 27 juli ble det tilbudt kurs i Hallingdans. Kurset fant sted på Uvdal bygdetun og ble ledet av Bjørnar Blaavarp Heimdal. Opprinnelig spilte Bjørnar hardingfele, som er et karakteristisk instrument for Lausdansen. Det var først etter at han så lillebroren svinge seg i Hallingdansens rytmer han fattet interessen for dansen.

Det ville vært flaut å være dårligere enn lillebroren, så Bjørnar tok fatt på stega og bevegelsene en gang for alle. Han har danset intenst de siste to årene og denne sommeren har han danset seg gjennom flere arrangementer. Heimdal peker ut en opptreden i Tyskland foran flere tusen tilskuere som høydepunktet. Men nå er det Uvdal bygdetun som står for tur.

”Marte hadde lyst til å danse litt frikar” forteller kjæresten til ungjenta som senere svingte seg på dansegulvet.  Både små og store kom for å delta på kurset. Bjørnar imponerte alle med noen høye rundkast og demonstrerte andre elementer av denne spektakulære danseformen. ”Dette heter  å Mjølke Bjønn” Kurslederen setter seg ned for å demonstrere.

Bjørnar setter seg ned med stokken under bena. Under stokken har han tredd hendene som han griper seg i ørene med. ”Å poenget nå er å komme seg opp uten å sleppe taket i øra” Mange følger instruktørens eksempel, men de færreste oppnår det forventete resultatet.

Et annet element i dansen som Heimdal viste var ”Å tre nåla” Her gjelder det å være myk. En skal holde stokken med begge hendene uten å slippe og få kroppen over på den andre siden av den.
Sommerværet som ikke har vært like lydig denne sesongen spilte oss et puss denne dagen også. Den kjølige temperaturen og regnet reiste av sted med danselysten til mange. Selv om barna ved Uvdal barnehage er kjempefornøyde så lenge de kan sparke hatten av stokken.

 
 
Tips en venn