PrintKonsert i SkjĂžnne kirke
9. mars 2017
Stemningsfult i Nore stavkirke med Acta Musicae 2013.
Kvinnekoret, Acta Musicae, Krokstad Storband og solist Tone Elisabeth Braaten fremfører Duke Ellingtons «Second Sacred Concert» i tre kirker i Buskerud helgen 11.-12.mars.

Gudveig Marit Førle


Acta Musicae og Krogstad storband presenterer Duke Ellingtons Sacred consert

Få med deg dette spennende samarbeidsprosjektet i Geilo kulturkyrkje lørdag 11.mars kl. 16.00, Skjønne kirke søndag 12. mars kl. 13.00 eller i Kongsberg kirke søndag 12. mars kl. 19.00.

Acta Musicae består av 30 sangere i alderen 19-49 år under ledelse av dirigent Liv Hukkelberg.

Koret ferier i år 20-årsjubileum, og samarbeidet med Krokstad storband, under ledelse av kapellmester Trond Nilsen, er et eksempel på deres mange ulike prosjekter. Krogstad Storband er et underholdningsorkester som holder høyt nivå innenfor sin sjanger.

Med seg på laget har de Sopran Tone Elisabeth Braaten som solist. Tone er utdannet ved Norges Musikkhøyskole i Oslo, og har ved flere anledninger opptrådt både i radio og fjernsyn. Hun har også vært solist på en rekke cd-utgivelser og mottatt flere priser.
 
Sammen fremfører de Duke Ellingtons Second Sacred Concert. Duke Ellington komponerte i alt tre «Sacred Concerts». Den første ble til i forbindelse åpningen av den nye Grace-Katedralen i San Francisco 16. september 1965 etter forespørsel fra pastor John S. Yaryan.
 
I mai 1965 mistet Ellington sin nære venn saxofonisten Billy Strayhorn, og like etter startet han arbeidet med The Second Sacred Consert. Duke Ellingtons sorg over vennen preger konserten, hvor Billy Strayhorns visjon om de fire friheter er et gjennomgangstema.
 
Verket er skrevet med tanke på den svenske sangerinnen Alice Babs som solist. Det resulterte i et krevende stykke med store sprang og kromatiske intervaller som man finner i opera, sammen med improvisasjoner, fleksibilitet og fraseringer som i jazz. The Second Sacred Concert hadde premiere i januar 1968 i katedralen “St. John the Divine” i New York.
 
Katedralen har en kapasitet på 7000 mennesker, men flere ble avvist i døren fordi det var fullt. Konserten ble spilt over 50 ganger de neste fem årene i kirker, på skoler og på konsertscener rundt i USA, Frankrike, Spania og i Sverige.
Tips en venn